Expansiunea universului
Expansiunea universului este în strânsă legătură cu teoria Big Bang-ului. Potrivit oamenilor de știință Universul este nesfârșit. Acesta continuă să se împrăștie și să formeze de când a avut loc marea explozie. Putem spune că Universul este nesfârșit, pentru că este într-o continuă evoluție. Expansiunea universului implică fenomenul de deplasare a tuturor elementelor sale. Astfel, cu fiecare secundă, galaxiile se îndepărtează din ce în ce mai mult în spațiu-timp.
Teoria aceasta își are originile în anul 1912. La observatorul astronomic Lowell din Arizona, SUA, unde astronomul Vesto Melvin Slipher face o descoperire uimitoare. A reușit să identifice un fenomen rapid. Aproximativ un număr de 10 galaxii se îndepărtează de Pământ cu viteze de până la milioane de kilometri pe oră.
Expansiunea Universului este măsurabilă. Una dintre metode constă în urmărirea luminii rămase de la explozie. Se pare că Big Bangul a lăsat o dâră de lumină în urmă sa. Dacă urmărim această linie, putem monitoriza și dezvoltarea Universului. O altă metodă ar putea fi cea a lentilelor gravitaționale. Uneori galaxiile se pot grupa una în spatele celeilalte, ca efect al gravitației. Pentru că lumina de la galaxia ascunsă se curbează, putem vedea o imagine fantomă a ei.
Efectul Doppler
Expansiunea Universului este cel mai ușor prin intermediul acestui efect. Deplasarea Doppler se întâmplă atunci când o sursă de lumină se află în mișcare. Acest lucru poate fi explicat de sunetul scos de un tren. Dacă este mai aproape de noi vom auzi sunetul mai înalt. cu cât se îndepărtează se va auzi la tonalități mai joase. Același lucru se aplică și la undele electromagnetice. Cu cât se vor deplasa pe lungi mai lungi cu atât sunt mai puțin intense.
„lungimea de undă a luminii care ne vine de la o stea ori o galaxie este de asemenea dependentă de viteza obiectului care o emite. Pe baza unei relații simple, măsurând lungimea de undă a radiației emise de obiectul aflat în mișcare și cunoscând-o pe cea emisă de obiect în stare de repaus, viteza obiectului se poate calcula foarte ușor.”
Extincția Universului
Majoritatea savanților consideră că soarta Universului este în strânsă legătură cu materia neagră. Pentru a se monitoriza mai bine această influență se folosește ecuația de stare. Astfel se descrie matematic modul prin care se răspândește materia neagră prin Univers. Pentru această monitorizare se ia în calcul și forma Universului. prin combinarea acestor trei factori se poate obține densitatea universului.
Calculele obținute până acum arată faptul că universul se poate extinde la nesfârșit. Această evoluție poate conduce către atingerea unei temperaturi de 0 absolut. moment în care totul va îngheța. Această ipotetică întâmplare poartă denumirea de Big Freeze. Fratele malefic al Big Bangului.
Un alt sfârșit ipotetic este cel legat de gaura neagră. Aceasta ar fi o singularitate gravitațională foarte puternică. Forța sa gravitațională este atât de puternică încât ar putea aspira totul. Fiecare gaură neagră este însoțită de o singularitate gravitațională, prin care se face fenomenul de aspirare.