Peste 10.000 de milionari au plecat din Marea Britanie în ultimul an, potrivit unei analize efectuate de firma de consultanţă New World Wealth (NWW). Acest exod este atribuit mai multor factori, cum ar fi taxele ridicate, creșterea influenței Statelor Unite și Asiei în sectorul tehnologic, precum și deteriorarea sistemului medical britanic, informează cotidianul „The Times”, cu referire la surse DPA și Agerpres.
În 2024, Marea Britanie a înregistrat pierderea a 10.800 de milionari, conform datelor NWW, o creștere semnificativă comparativ cu cei 4.200 de milionari care au plecat în 2023. Doar China a înregistrat o pierdere mai mare de rezidenți înstăriți în aceeași perioadă. Între anii 2017 și 2023, în timpul Brexitului și pandemiei de COVID-19, țara a pierdut un total de 16.500 de milionari datorită migrației.
Andrew Amoils, directorul de cercetare de la NWW, afirmă că „nerezidenții înstăriți au fost afectați de taxe suplimentare, ceea ce a determinat plecarea multora dintre ei din Marea Britanie”. Nivelul ridicat al câștigurilor de capital și taxele pe proprietăți imobiliare au descurajat antreprenorii pensionari și proprietarii de firme, având efecte negative asupra sectorului de gestionare a activelor și a birourilor de familie.
Printre destinațiile favorite ale milionarilor britanici care au părăsit țara se numără Paris, Dubai, Amsterdam, Monaco, Geneva, Sydney și Singapore. Alte locații atractive includ Florida, Algarve, Malta și riviera italiană.
Charlie Mullins, fondatorul companiei Pimlico Plumbers, care s-a mutat în Spania, a declarat pentru „The Times”: „Marea Britanie are probleme. Nu dau vina complet pe laburiști, conservatorii au și ei partea lor de vină, dar laburiștii au agravat situația. Au majorat taxele și au impus noi legi privind angajarea forței de muncă”.
Amoils subliniază și faptul că „o mare parte din atractivitatea istorică a Marii Britanii era legată de limba engleză, care însă și-a pierdut din importanță odată cu dezvoltarea economică a altor țări vorbitoare de engleză, cum ar fi SUA, Australia și Canada.” Alte piețe cu venituri mari, precum Singapore, Emiratele Arabe Unite și Malta, oferă acum condiții prielnice pentru vorbitorii de engleză, iar instituțiile educaționale din aceste țări au ajuns la un nivel comparabil cu cele din Marea Britanie.