Reclamă

În județele Prahova și Dâmbovița, peste 6.000 de rezerviști au fost chemați pentru exercițiul de mobilizare MOBEX, organizat pentru a evalua nivelul de pregătire militară al celor care au efectuat stagiul militar obligatoriu. Rezerviștii, majoritatea bărbați cu vârste între 40 și 55 de ani, fac parte din ultimele generații care au trecut prin armata obligatorie.

Exercițiul s-a desfășurat la poligonul Coada Izvorului din județul Prahova și a inclus atât activități de tragere, cât și instruiri practice. „Noi facem o instruire pe durata unei singure zile. Tragerea de azi e doar un element”, a declarat generalul Iulian Daniliuc, șeful Direcției Personal și Mobilizare. Alături de el, colonelul Mihai Bălțătescu, directorul exercițiului, a declarat că scopul inițiativei este aducerea rezerviștilor la un nivel minim de instruire.

Bărbații care au participat la exercițiu au fost puși să tragă cu arme de infanterie Kalașnikov, armament pe care mulți îl reîntâlneau după decenii. Ioan Popescu, un rezervist din Târgoviște, a mărturisit că experiența a fost „ca și cum te-ai sui din nou pe bicicletă”.

Exercițiul a inclus și o sesiune de tragere „la grămadă”, unde rezerviștii au golit încărcătoarele într-un grup de ținte situate la o distanță de 150-200 de metri. Linia de tragere a fost supravegheată de ofițeri care au monitorizat performanțele participanților și i-au ghidat: „Mai la dreapta!” și „Ridicăăă, mai suuuus tragerea!” au fost doar câteva dintre comenzile rostite.

Rezerviștilor le-au fost alocate doar 16 gloanțe fiecare, iar exercițiul a fost structurat astfel încât să nu se facă punctaje individuale, întrucât prelucrarea rezultatelor pentru sute de persoane ar fi durat prea mult. După activitățile de tragere, rezerviștii au avut ocazia să observe îndeaproape noile lansatoare de rachete HIMARS.

Aranjorile legislative actuale îi țin pe rezerviști în lucrările de mobilizare până la vârsta de 55 de ani, după cum a explicat generalul Daniliuc. Până la o eventuală modificare a legislației, armata română continuă să se bazeze pe rezerviști atât timp cât aceștia se încântă să participe la astfel de exerciții și să-și mențină o pregătire minimă.

„În momentul în care vom avea posibilitatea legislativă de a îi ține mai mult, vom merge cu ei la exerciții mai complexe”, a adăugat colonelul Bălțătescu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro