Reclamă



Exercițiu internațional pentru reglementarea utilizării inteligenței artificiale în domeniul militar la summitul REAIM de la Seul

Aproximativ 60 de țări, incluzând Statele Unite, au aprobat marți un plan de acțiune pentru reglementarea utilizării responsabile a inteligenței artificiale (IA) în domeniul militar. China nu s-a numărat printre țările care susțin documentul, care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, conform agenției de presă Reuters.

Summitul REAIM, aflat la a doua ediție și organizat la Seul, urmează celui de la Haga de anul trecut. La acel moment, aproximativ 60 de națiuni, inclusiv China, au acceptat un simplu apel la acțiune, fără obligații legale. Acum, documentul se concentrează mai mult pe implementare, ca răspuns la progresele militare, cum ar fi utilizarea dronelor cu inteligență artificială de către Ucraina, care a fost, de asemenea, de acord cu planul.

Rubens Brekelmans, ministrul olandez al apărării, a declarat: „Facem noi pași concreți. Anul trecut a fost mai mult despre crearea unei înțelegeri comune, acum ne îndreptăm mai mult spre acțiune”.

Planul include efectuarea de evaluări ale riscurilor și condițiile esențiale, cum ar fi menținerea controlului uman, și modalități de a întări încrederea pentru a gestiona riscurile. Printre detaliile adăugate figurează prevenirea utilizării IA pentru proliferarea armelor de distrugere în masă de către grupuri teroriste și importanța controlului uman asupra armelor nucleare.

Un număr de alte inițiative urmăresc aceeași temă, inclusiv o declarație a guvernului SUA privind utilizarea responsabilă a IA în domeniul militar, lansată anul trecut. În ciuda participării, China este printre cele aproximativ 30 de națiuni care au trimis un delegat, dar nu au susținut documentul, marcând diferențele vizibile de perspectivă între state.

Ministrul apărării Brekelmans a subliniat: „De asemenea, trebuie să fim realiști că nu vom avea niciodată întreaga lume alături de noi” și a discutat despre provocările legate de neconformitatea unor țări.

La momentul actual, locul și data următorului summit sunt încă în discuție. Oficialii sud-coreeni au anunțat că, în cadrul Adunării Generale a ONU din octombrie, intenționează să promoveze discuții pe tema inteligenței artificiale în context militar.

Giacomo Persi Paoli, șeful Programului Securitate și Tehnologie din cadrul UNIDIR, a adăugat: „Proiectul este un pas gradual înainte. Mergând prea repede, prea devreme, există un risc foarte mare ca multe țări să nu dorească să se angajeze”.



Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro