Reclamă
Reclamă

Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat și a distribuit filme și muzică din Coreea de Sud, potrivit Raportului pe 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord, publicat joi de ministerul pentru unificare din Coreea de Sud.

Cazul, relatat de 649 de dezertori nord-coreeni care au obținut informații fie fiind în țară, fie de la apropiații rămași în țară, a fost detaliat de The Guardian. Tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de melodii sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a distribuit altor persoane. Aceste acțiuni au încălcat o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice „ideologia și cultura reacționară”.

Raportul subliniază eforturile masive ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații din exterior, vizând în special tinerii. Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacţionare”, cum ar fi miresele care poartă rochii albe, mirii care își ridică în brațe miresele, persoanele care poartă ochelari de soare sau consumul de alcool din pahare de vin – toate acestea fiind considerate obiceiuri sud-coreene.

Reclamă

Telefoanele mobile sunt inspectate frecvent, iar numerele din contacte, expresii și termeni din mesaje percepuți ca fiind de influență sud-coreeană sunt verificati. În timp ce în ambele Corei se vorbește aceeași limbă, diferențe subtile în limbaj au apărut de la diviziunea de după războiul din 1950–1953.

Interzicerea muzicii K-pop face parte dintr-o campanie de „protejare” a nord-coreenilor de influența „malignă” a culturii occidentale. Aceste măsuri au fost introduse treptat de fostul lider, Kim Jong-il, și intensificate de fiul său, Kim Jong-un.

În 2022, Radio Free Asia, organism media finanțat de guvernul Statelor Unite, a declarat că regimul condamnă și moda și coafurile „capitaliste”, precum blugii skinny, tricourile imprimate cu cuvinte străine, dar și părul vopsit sau lung.

În ciuda acestor măsuri dure, influența culturii sud-coreene pare de neoprit, potrivit mărturiei unui nord-coreean care a reușit să fugă recent din țară. „Viteza cu care cultura sud-coreană influențează Coreea de Nord este foarte rapidă. Tinerii urmăresc și copiază tot ce vine din sud și iubesc cu adevărat orice este sud-coreean”, a spus într-o conferință de presă din Seul o tânără de 20 de ani, care a fugit recent din Coreea de Nord.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste graniță mii de baloane cu deșeuri ca răspuns la baloanele trimise din Sud cu pliante anti-Phenian, dolari și stick-uri USB încărcate cu muzică K-pop și telenovele sud-coreene.

Un alt dezertor a relatat că, după ce au vizionat filme din Sud, mulți tineri nord-coreeni se întreabă: „De ce trebuie să trăim așa?” iar mulți ajung să prefere să moară decât să trăiască în Coreea de Nord.

Aceste mărturii evidențiază contradicțiile și tensiunile din societatea nord-coreeană, unde regimul încearcă să suprime influențele externe, în timp ce o parte majoră a populației, în special tinerii, se simte tot mai atrasă de cultură sud-coreeană.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro