Reclamă

Justiția iraniană a executat pe disidentul cu cetățenie iraniano-germană, Jamshid Sharmahd, acuzându-l de „conducerea operațiunilor teroriste” care aveau ca scop reinstaurarea monarhiei, relatează BBC. Sharmahd a fost condamnat la moarte anul trecut pentru „corupție pe Pământ”, fiind acuzat că ar fi condus grupul pro-monarhist Adunarea Regatului Iranului (KAI) din SUA, unde era rezident în California. Acesta a respins acuzațiile, iar familia sa a afirmat că era doar un purtător de cuvânt al grupului.

Execuția sa a fost ferm criticată de organizațiile pentru drepturile omului. Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran pentru Drepturile Omului din Norvegia, a declarat că „întregul proces, inclusiv arestarea, condamnarea și execuția sa, constituie o încălcare gravă a dreptului internațional”.

Se crede că Sharmahd a fost răpit de agenți iranieni în Dubai în 2020 și transportat cu forța în Iran prin Oman. Ministerul iranian de informații a comunicat că arestarea sa s-a realizat în urma unei „operațiuni complexe”. Amnesty International susține că, în detenție, Sharmahd a fost forțat să recunoască acuzațiile și a informat familia sa că a fost torturat.

Potrivit autorităților iraniene, Sharmahd a „planificat 23 de atacuri teroriste”, dintre care „cinci au avut succes”, inclusiv un atentat cu bombă la o moschee din Shiraz în 2008, soldat cu moartea a 14 persoane. Acestea au publicat și un video în care Sharmahd apare legat la ochi, mărturisind diverse infracțiuni.

În februarie anul trecut, după condamnarea sa, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat pedeapsa ca fiind „absolut inacceptabilă”. Fiica lui Sharmahd, Gazelle, a cerut procurorilor germani să investigheze presupusa maltratare a tatălui său de către autoritățile iraniene. Ea a declarat pentru BBC că „îl omoară încet, în izolare” și că se dorește ca execuția sa să fie un mesaj de teroare pentru cei care se opun regimului.

Execuția, care a avut loc duminică, a fost raportată de presa de stat din Iran după ce aceasta a fost aprobată de Curtea Supremă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro