Germania a înregistrat anul trecut un excedent comercial record de 71,4 miliarde de euro pe relația cu Statele Unite ale Americii, conform datelor statistice publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis). Această situație ar putea accentua tensiunile comerciale având în vedere amenințările președintelui Donald Trump de a introduce noi tarife vamale pentru Uniunea Europeană.
În 2024, SUA au redevenit principalul partener comercial al Germaniei, cu un total al schimburilor comerciale bilaterale de 255,4 miliarde de euro, depășind China, care a fost cel mai important partener de la începutul lui 2016. Companiile germane au exportat în 2024 către SUA bunuri evaluate la 163,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 10,5% din totalul exporturilor germane, care s-au cifrat la 1.559,7 miliarde de euro, cu o scădere de 1% față de 2023, în contextul unei crize economice majore în sectorul industrial german.
Jurgen Matthes, economist la Institutul IW din Koln, a declarat: „Programul Inflation Reduction Act (IRA) din SUA a stimulat cererea americană, în special pentru bunuri intermediare și tehnologii verzi, ceea ce, în pofida aspectelor sale protecționiste, a favorizat probabil exporturile germane.”
Ajutând la excedentul comercial al Uniunii Europene față de SUA, poziția Germaniei devine semnificativă într-o perioadă în care Donald Trump amenință cu tarife vamale pentru UE, cu mențiunea că aceasta nu „s-a purtat frumos” cu SUA. „Uniunea Europeană are motive să se teamă de introducerea de tarife vamale care să vizeze anumite produse europene și la niveluri potențial ridicate, în special cele care joacă un rol major în exporturile germane, precum automobilele, produsele farmaceutice și tehnologiile medicale”, a declarat Klaus-Jürgen Gern de la Institutul economic IfW din Kiel.
Importurile Germaniei au suferit o reducere de 2,8% în 2024 până la 1.318,5 miliarde de euro, ceea ce a rezultat într-un sold pozitiv al balanței comerciale de 241,2 miliarde de euro. Datele din decembrie 2024 au indicat o creștere a exporturilor cu 2,9% și a importurilor cu 2,1% față de luna precedentă, conform rapoartelor Destatis.
Separat, Destatis a raportat că criza industrială persistă, cu o reducere anuală de 2,4% a producției industriale în decembrie 2024, revenind la cel mai scăzut nivel de după mai 2020. În total, producția industrială a scăzut cu 4,5% în cursul anului trecut.