Compania Russia Copper Company (RCC) și diferite entități chineze sunt acuzate că au ocolit taxele și sancțiunile impuse de Occident prin intermediul unui comerț neobișnuit cu sârma de cupru. Aceasta, deși nouă, era declarată în documente ca și cum ar fi fost deșeuri, potrivit unor surse apropiate dosarului citate de Reuters.

Sârma de cupru era mărunțită în regiunea izolată Uigura, transformând-o astfel într-un material greu de distins de deșeurile de cupru. Această practică a permis atât exportatorilor cât și importatorilor să beneficieze de un tarif vamal redus. Rusia impunea în decembrie o taxă de doar 7% pentru exporturile de sârma de cupru, comparativ cu 10% pentru deșeuri, în timp ce China taxa importurile de sârma de cupru la 4%, fără a impune taxe pe deșeurile de cupru provenite din Rusia.

Contradicții între datele vamale chineze și cele rusești sugerează că a existat un flux semnificativ mai mare de deșeuri de cupru din Rusia către China, începând din luna decembrie, în vreme ce Rusia raporta exporturi neglijabile de acest tip. Rusia a suspendat divulgarea datelor comerciale externe în aprilie 2022, după invazia Ucrainei.

RCC, vizată de sancțiunile occidentale, a comunicat că nu exportă decât către companii rusești, refuzând să ofere detalii suplimentare. Situația evidențiază eforturile companiilor rusești de a-și menține exporturile către China, în contextul sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană.