Muntele Everest ascunde secrete bine păstrate sub straturile imense de zăpadă. Visul multor alpiniști din întreaga lume, el reprezintă un țel pe care mulți doresc să îl atingă și un simbol al performanței montane.

Cu toate astea, fenomenul de încălzire globală nu i-a iertat splendoarea, iar gheața lui a început să se topeasca. Datorită acestui fapt, urmele apliniștilor care i-au călcat văile și crestele au ieșit la suprafața.

Tragedia muntelui Everest este faptul că multe dintre corpurile apliniștilor care și-au pierdut viața încercând să-l cucerească au rămas acoperite de zăpadă, fiind imposibil de găsit. Există o probabilitate destul de mare ca acestea să fie ascunse de zeci de ani. Încălzirea bruscă din ultima perioada a adus însă rămașitele lor la suprafață, rămănând acum doar să fie identificate și trimise către familiile lor.

Pe lângă acestea, au apărut și gunoaiele rămase în urma celor care i-au supraviețuit muntelui. Au fost adunate peste 5 mii de kilograme de reziduri de diferite origini, de la conserve până la echipamente de cățărat.

Conform unui studiu realizat de Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Muntelui (ICIMOD), ghețarii au un ritm rapid de topire, iar în următorii 5 ani este estimat ca până la o treime din volumul lor se va pierde.