Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, împreună cu preşedintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanţa, Liviu Merdinian, au readus la viaţă Farul Genovez după 107 ani în care acesta a fost martor mut al istoriei Constanţei.

„Povestea începe încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu domnul primar Făgădău am inaugurat placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez. A durat mult pentru ca nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă, nu mai avea suport. Suntem foarte mândri să vedem Farul astăzi, reaprins. Lupa este extrem de greu de găsit şi aducem calde mulţumiri domnului comandor Rohart şi Muzeului de Marină pentru tot sprijinul oferit.

A trebuit să reconstruim parţial miezul de sticlă, suportul pe care este amplasat a fost refăcut iar sursa de lumină a fost aşezată conform specificaţiilor actuale, astfel încât să nu deranjeze navigaţia maritimă din Port. Comunitatea Armeană este foarte mândră să participe la orice proiect care va redescoperi frumoasa istorie a Constanţei. Toate comunităţile de aici acţionează pentru păstrarea patrimoniului, al acestui mozaic multietnic”, spune dr. Liviu Merdinian, preşedintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanţa.

Istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se ştie exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionaţi de construcţiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanţa şi cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calee (cetate genoveză).

Farul are o înălţime de 12 metri de la sol, însă pentru că este aşezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.

Clădire emblematică a Constanţei, farul a funcţionat timp 53 de ani (1860-1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanţa i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din port.