Reclamă
Reclamă

Jurnalistul american Evan Gershkovich, acuzat de Rusia de spionaj în favoarea CIA, își va începe miercuri procesul la Moscova, riscând o condamnare de până la 20 de ani de închisoare. Gershkovich a petrecut ultimul an în închisoarea Lefortovo, fost centru de tortură, fiind reținut de forțele de securitate ruse în luna martie 2023.

Gershkovich a sosit în Ekaterinburg, oraș situat la circa 1.800 de kilometri est de Moscova, pentru a documenta activitățile infamului Grup Wagner și percepțiile locale despre unitatea de mercenari, conform DW. Totuși, autoritățile ruse susțin că adevăratul său scop a fost colectarea de informații confidențiale despre Uralvagonzavod, companie rusească de apărare responsabilă de producția tancurilor implicate în războiul din Ucraina.

După arestare, Gershkovich a fost acuzat că spionează pentru CIA, fiind astfel primul caz de acest tip de la sfârșitul Războiului Rece. Jurnalistul a fost deținut în Lefortovo de atunci, iar procesul său va avea loc cu ușile închise.

Reclamă

În vârstă de 32 de ani, Gershkovich locuia și lucra în Rusia din 2017, inițial ca reporter pentru The Moscow Times și apoi pentru AFP. În 2022, a început să transmită pentru The Wall Street Journal din statele post-sovietice. Născut în New York din părinți imigranți evrei cu rădăcini în Ucraina, Gershkovich a învățat limba rusă de la o vârstă fragedă și a decis să se mute în Rusia la 20 de ani.

Washingtonul a început să facă eforturi pentru eliberarea lui Gershkovich prin intermediul unui schimb de prizonieri, conform declarațiilor autorităților americane și ruse. „Mingea este în terenul Statelor Unite”, a declarat Serghei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de externe.

Cazul lui Gershkovich nu este unic. Paul Whelan, alt cetățean american, este reținut în Rusia cu o sentință de 16 ani pentru spionaj. De asemenea, Ksenia Karelina, cetățeancă ruso-americană, riscă până la 20 de ani de închisoare pentru donarea a 50 de dolari unei organizații ucrainene. Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost recent eliberată din detenție în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Părinții lui Gershkovich au declarat pentru ABC News că sunt încurajați de deschiderea ambelor guverne la negocieri. „Cred că dacă lași pesimismul să pătrundă… jocul s-a terminat”, a spus mama lui, Ella Milman.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro