Reclamă
Reclamă

Sute de palestinieni au fugit după ce armata israeliană a ordonat o nouă evacuare în masă și a lovit Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Martorii au povestit că s-au auzit mai multe bombardamente în oraș și în jurul acestuia, iar opt oameni au murit și peste 30 au fost răniți, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene și a unei surse medicale, citate de The Guardian.

Loviturile au venit după un atac cu rachete revendicat de gruparea militantă Jihad Islamic, care a luptat alături de Hamas. Armata israeliană a spus că „au fost identificate 20 de proiectile care veneau din zona Khan Younis” și că majoritatea au fost interceptate.

Israelul a avertizat că trupele sale ar putea lansa un nou asalt terestru asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza. „Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să evacuați imediat zona”, a transmis purtătorul de cuvânt al armatei Avichay Adraee pe X, într-un apel adresat rezidenților și persoanelor strămutate care trăiesc în acele zone.

Reclamă

Ordinul de evacuare de luni a vizat jumătatea de est a Khan Younis și o mare parte din colțul de sud-est al Fâșiei Gaza. Locuitorii din unele cartiere au spus că au primit mesaje audio de la numere de telefon israeliene prin care li se ordona să părăsească locuințele. Armata israeliană le-a spus oamenilor să se mute în al-Mawasi, o zonă de coastă desemnată de IDF drept zonă sigură și care a ajuns un loc plin de corturi aglomerate și insalubre.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că noul ordin de evacuare „arată încă o dată că niciun loc nu este sigur în Gaza” pentru civilii palestinieni. „Încă o mișcare mortală prin care populația din Gaza trebuie să treacă”, a spus el într-o declarație în care a cerut o încetare a focului.

O mare parte din Khan Younis a fost distrusă într-un atac prelungit la începutul acestui an, dar un număr mare de palestinieni s-au mutat înapoi pentru a scăpa de o altă ofensivă israeliană în orașul cel mai sudic al Gazei, Rafah.

La căderea nopții, șiruri de civili au părăsit orașul pe jos, lângă un flux constant de vehicule, în timp ce oamenii au început să iasă din zona de evacuare. Ordinul sugera că ar urma un nou asalt în oraș. Forțele israeliene au luptat săptămâni întregi în Khan Younis la începutul acestui an și apoi s-au retras după ce au pretins că au distrus batalioane Hamas.

Săptămâna trecută, armata a ordonat o evacuare din districtul Shijaiyah din nordul Gazei, unde apoi au avut loc lupte intense.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că armata „face progrese spre ultima etapă de distrugere a armatei teroriste a Hamas” și că va continua să o lovească. Luptele din zona Khan Younis blochează accesul palestinienilor la ajutorul atât de necesar.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro