Reclamă
Reclamă

Europol a anunțat destructurarea unor carteluri balcanice de trafic de droguri după o operațiune internațională de poliție, care a dus la arestarea a patruzeci de persoane și confiscarea a opt tone de cocaină. Această rețea criminală aducea droguri din America de Sud în Europa prin Africa de Vest și Insulele Canare, în urma unei anchete care a durat patru ani, coordonată de Garda Civilă din Spania.

Investigațiile au relevat că un cartel balcanic folosea centre logistice din Africa de Vest și Canare pentru a introduce cocaină din Columbia, Brazilia și Ecuador în Uniunea Europeană. Drogurile erau apoi distribuite în țări ca Belgia, Croația, Germania, Italia și Spania, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

Într-o declarație publicată joi, Europol a menționat că liderii organizației se aflau temporar în Turcia și Dubai, de unde coordonau operațiunile. „De acolo, au operat centrele de control și comandă ale rețelei criminale”, a transmis Europol. „Investigațiile din această rețea au identificat o amenințare semnificativă – capacitatea actorilor criminali de a colabora strâns și de a se asocia pe termen lung cu diverse locații pentru a le facilita operațiunile de trafic de droguri la scară largă”.

Reclamă

Cooperarea între forțele naționale din Brazilia, Belgia, Croația, Germania, Italia, Serbia, Spania, Turcia și Emiratele Arabe Unite a fost esențială pentru destructurarea rețelei. Garda Civilă spaniolă a început implicarea în septembrie 2020, când a interceptat o barcă cu vele sub pavilion croat, care transporta o tonă de cocaină spre Insulele Canare. Barcă respectivă preluase drogurile de la un cargou din Golful Guineei, iar comunicațiile criptate obținute de la cei arestați au fost împărtășite cu Europol.

În august anul trecut, poliția spaniolă a oprit o altă barcă transportând 700 kg de cocaină în apele din largul Canarelor. Informațiile obținute au dezvăluit că echipajul italo-croat implicat folosea barca pentru a aduce cocaină din Brazilia. Europol a confirmat că poliția din Belgia, Germania și Serbia investigase aceleași persoane și asociați ai acestora.

Miercuri, poliția spaniolă a arestat patru persoane în Málaga și Tenerife și a confiscat bijuterii, ceasuri de lux, o armă, echipamente electronice și 109.000 de euro în numerar, indicând o desfășurare de forțe internaționale fără precedent. Aceasta a condus la demontarea centrelor logistice din Africa de Vest utilizate pentru distribuirea cocainei în UE.

Garda Civilă a precizat că operațiunea s-a încheiat cu confiscarea a aproape opt tone de cocaină, arestarea a 40 de persoane în diferite țări, și confiscarea a 12,5 milioane de euro în numerar în Europa, 3 milioane de dolari în Brazilia, și înghețarea a peste 50 de milioane de euro în Serbia.

În august anul trecut, poliția spaniolă a confiscat 9,5 tone de cocaină ascunse printre cutii de banane într-un container din Ecuador, transportat către portul Algeciras din Spania, aceasta fiind cea mai mare captură înregistrată vreodată într-un container singular în țară, conform declarațiilor poliției.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro