Europarlamentarul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat că a fost supus „unui proces de verificare abuziv şi discriminatoriu” de către autoritățile austriece la scurt timp după aterizarea sa la Viena.

Acest incident vine la o săptămână după ce România a devenit oficial parte a Spațiului Schengen aerian, eliminând astfel necesitatea controalelor de pașapoarte pentru călătoriile între statele membre.

Tomac a făcut această acuzație prin intermediul unei postări pe Facebook, în care și-a exprimat indignarea: „Scandalos, este pur şi simplu scandalos şi revoltător”, menționând că a fost verificat de „poliţia lui Karner”, referire la ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. În aceeași postare, europarlamentarul a avertizat că va solicita acţiuni din partea viitoarei Comisii Europene dacă nu se oprește ceea ce el a numit o „formă de discriminare”.

În completare, Eugen Tomac a subliniat pierderea economică majoră suferită de România în urma opoziției Austriei față de aderarea la Spațiul Schengen, estimând o pierdere de peste 10 miliarde de euro din Decembrie 2022 până în prezent. El a apelat la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să intervină pentru „a apăra Tratatul” și a stopa această discriminare.