Reclamă

Europarlamentarii au propus miercuri un buget de aproape 201 de miliarde de euro pentru 2025, în pregătirea negocierilor cu statele membre, fiind primul buget anual după revizuirea cadrului financiar multianual al Uniunii Europene. Sumele alocate se vor concentra pe cercetare, sănătate, educație și climă, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Propunerea eurodeputaților include un total al creditelor de angajament mai mare cu 1,24 miliarde de euro față de propunerea Comisiei Europene din luna iunie, restabilind, de asemenea, reducerile de 1,52 miliarde euro propuse de Consiliu. Creditele de plată au fost stabilite la 153,5 miliarde de euro.

Parlamentul European își manifestă intenția de a sprijini programele esențiale pentru sănătate, tineret, agricultură, acțiuni climatice, migrație, securitate și de a consolida sprijinul acordat regiunilor vecine. Eurodeputații subliniază că creșterea costurilor de rambursare pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) nu trebuie să afecteze finanțarea programelor importante precum Erasmus+ și cercetare, solicitând o utilizare riguroasă a „mecanismului în cascadă al instrumentului de redresare”.

Victor Negrescu, raportor general pentru bugetul UE 2024, a cerut creșteri pentru sănătate (110 milioane euro), Erasmus (70 milioane euro), protecția împotriva dezastrelor naturale (42 milioane euro), agricultură (96 milioane euro), ajutor umanitar (120 milioane euro) și susținerea vecinătății estice și sudice (110 milioane euro).

Niclas Herbst a subliniat importanța securității cibernetice pentru instituțiile UE și necesitatea creșterii personalului pentru implementarea noilor reglementări, precum Legea privind inteligența artificială. De asemenea, a evidențiat necesitatea unor investiții suplimentare de 37 milioane de euro pentru securitatea clădirilor Serviciului European de Acțiune Externă în locații riscante.

Această etapă a votului deschide calea pentru trei săptămâni de negocieri intense cu Consiliul, pentru a finaliza detaliile bugetului care va trebui aprobat de Parlament și semnat de președinta Roberta Metsola.

Bugetul UE acoperă 90% dintre activitățile în și dincolo de granițele sale, incluzând cetățeni, regiuni și diverse sectoare economice. Cu toate acestea, bugetul anual al UE este relativ mic în comparație cu țările membre, servind circa 450 de milioane de persoane din cele 27 de state ale Uniunii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro