Reclamă
Reclamă

Europarlamentarii partidului ceh ANO, condus de fostul premier Andrej Babis, vor părăsi formațiunea europeană Renew Europe din Parlamentul European, a anunțat Babis într-o conferință de presă vineri, conform Politico. Acest anunț reprezintă o nouă lovitură pentru grupul Renew, care a ajuns pe locul al patrulea ca număr de mandate în Parlamentul European, devansat de grupul suveraniștilor, ECR.

ANO a câștigat alegerile europarlamentare în Cehia și reprezenta unul dintre partidele cheie din cadrul formațiunii Renew Europe, care este dominată de partidul lui Macron și de partide precum VVD-ul lui Mark Rutte.

„Decizia a fost luată ieri. Plecăm din Renew pentru că nu ne putem îndeplini programul acolo. Nu vrem să ne trădăm votanții,” a declarat Ondrej Knotek, europarlamentar al ANO, reales la alegerile de acum două săptămâni.

Reclamă

De asemenea, ANO va părăsi și familia europeană ALDE. „Renew și ALDE au poziții diferite față de mișcarea ANO,” a declarat Babis la conferința de presă.

„Deși regretăm că partidul ANO a decis să meargă pe o cale care o să-i îndepărteze de valorile liberale, ALDE și partenerii săi din Parlamentul European vom rămâne uniți în misiunea noastră de a promova valorile liberale și vom continua să facem asta, reflectând încrederea pe care votanții noștri și-au pus-o în noi,” a transmis ALDE într-un comunicat.

Babis se afla de multă vreme într-un conflict tăcut cu mulți dintre membrii familiei liberale, în condițiile în care el și partidul său au început să preia tot mai multe teme populiste, anti-imigrație și anti-ecologiste. „Ne-am prezentat în alegeri pentru a lupta cu imigrația ilegală, pentru a schimba Green Deal-ul, care ne distruge industria europeană și agricultura și are un impact negativ asupra cetățenilor,” a declarat Babis.

Decizia sa va fi, însă, văzută bine de mulți dintre cei aflați de partea mai progresistă a Renew, inclusiv de europarlamentarii lui Macron. În această săptămână, o scrisoare transmisă de membrii partidului Volt remarca că unul dintre motivele pentru care au preferat să se alăture Verzilor în loc de Renew a fost prezența partidului lui Babis.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro