Europarlamentara Diana Șoșoacă, denunțată de IICCMER pentru promovarea cultului lui Nicolae Ceaușescu

Data actualizării: 17/02/2025

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva europarlamentarei Diana Ivanovici Șoșoacă. Denunțul vizează săvârșirea infracțiunii de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, conform articolului 5 din OUG 31/2002.

IICCMER susține că Diana Șoșoacă a adus un elogiu lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul European, aducând astfel atingere memoriei celor care au suferit sub regimul comunist. Într-o intervenție de aproximativ un minut și jumătate, europarlamentara a elogiat politica externă a fostului dictator, afirmând că: „Nimeni nu l-a egalat vreodată”.

Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, a precizat că „discursul susținut de Diana Șoșoacă reprezintă o ofensă adusă memoriei celor care au suferit sub regimul comunist”. El a subliniat că promovarea cultului personalității fostului dictator este un „afront la adresa valorilor democratice pe care România și Europa le împărtășesc astăzi”.


Proiectul de denunț motivează că mesajul transmis de Diana Șoșoacă este de natură să promoveze cultul personalității lui Ceaușescu prin prezentarea, cu caracter admirațional, a calităților acestuia în materie de politică externă. Declarația europarlamentarei încurajează, conform IICCMER, un exemplu indezirabil pentru Europa contemporană.

Citește și:

IICCMER invocă și alte apariții publice ale Dianei Șoșoacă, care ar demonstra o atitudine sistematică de promovare a imaginii dictatorului. Un exemplu este un comunicat de presă din 1 noiembrie 2024, emis de formațiunea SOS România, din care face parte Diana Șoșoacă.

În conformitate cu legile în vigoare, promovarea cultului unor persoane vinovate de genocid sau alte crime este sancționată cu pedeapsa închisorii între 3 luni și 3 ani. IICCMER îndeamnă astfel la acțiuni ferme împotriva oricărei încercări de falsificare a istoriei recente a României, subliniind necesitatea ca asemenea idei să fie sancționate ferm de către societatea civilă și instituțiile de stat.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨