Unul dintre cei 21 de europarlamentari aleși în Grecia este Fredi Beleri, deținător al cetățeniei grecești și albaneze, aflat în prezent în închisoare în Albania. Informația a fost transmisă luni de AFP, citată de Agerpres.

Beleri reprezintă partidul conservator Noua Democrație, condus de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. În anul 2022, el a fost ales primar al orașului Himara din Albania, o localitate cu o semnificativă minoritate greacă. După victoria din alegeri, Beleri, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat pentru cumpărarea de voturi și este încarcerat din mai 2023. Localitatea sa este în prezent condusă de un primar interimar.

Condamnarea lui Beleri a tensionat relațiile dintre Grecia și Albania. Europarlamentarul susține că arestarea lui este motivată politic, iar Ministerul de Externe de la Atena a calificat sentința de doi ani de închisoare drept „evident disproporționată față de gravitatea presupusei infracțiuni”. Grecia a avertizat că acest caz ar putea avea repercusiuni asupra procesului de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.

Beleri a transmis din închisoare că a salutat victoria la alegerile europarlamentare, menționând că a „luptat pentru democrație, statul de drept, libertățile și demnitatea cetățenilor”. Partea albaneză insistă că politicianul are și alte antecedente, subliniind o condamnare cu suspendare din 1997 pentru posesia de arme, care a fost ulterior redusă în urma apelului.