Reclamă

Europa trebuie să își asume mai multe riscuri, să cheltuiască mai mult și să reducă birocrația pentru a câștiga noua cursă globală a înarmărilor, afirmă amiralul francez Pierre Vandier, Comandant Suprem Aliat al Transformării (SACT) al NATO. El consideră că atingerea pragului de 3% din PIB pentru cheltuieli militare va fi „obiectivul pus pe masă în următoarele 18 luni”.

„Europa nu poate câștiga viitoarea bătălie a armelor cu regulile pe care și le-a impus astăzi”, a declarat Vandier în cadrul unui interviu recent, publicat de Politico. El a subliniat că obstacolele întâmpinate de companiile producătoare de arme și agențiile de achiziții din Europa sunt cauzate de „un exces de conformitate”.

Amiralul așteaptă ca următorul summit NATO de la Haga să transmită UE mesajul: „Dacă doriți să rămâneți în cursa înarmărilor, schimbați-vă regulile”.

Declarațiile lui Vandier apar în contextul în care Europa este preocupată de eforturile de reînarmare ca răspuns la invazia rusă din Ucraina. Țările UE încearcă să extindă producția de armament, dar sunt rămase mult în urmă în fața Rusiei la capitolul producției de muniții.

Unele dintre provocările discutate de Vandier includ reproiectarea echipamentelor militare pentru a respecta normele civile actuale. Vandier a evidențiat comparația cu Statele Unite, subliniind că programele de apărare ale Europei sunt lente și lipsite de flexibilitate.

În vederea schimbării acestei abordări, amiralul Vandier crede că trebuie adoptată o abordare mai americană, focalizată pe inovație și asumarea riscurilor.

„Trebuie să ne trezim și să folosim bine resursele”, a adăugat el.

Printre prioritățile strategice, amiralul include îmbunătățirea logisticii și crearea unui sistem de comandă multi-mediu. Domeniile criticizate de Vandier pentru performanțe deficitare includ spațiul, IT-ul și logistica.

Creșterea investițiilor în industrie de apărare europeană este esențială, având în vedere cerințele actuale de securitate și apărare. Vandier a subliniat că în timpul Războiului Rece cheltuielile militare reprezentau un procent semnificativ mai ridicat din PIB, subliniind necesitatea unei reevaluări a bugetului pentru apărarea europeană în actualul context internațional.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro