Reclamă

Europa s-a încălzit mai repede decât orice altă regiune în ultimii 30 de ani

Raportul OMM vine înaintea summitului internațional al ONU privind clima din Egipt și face parte dintr-o serie de rapoarte din ultimele săptămâni care arată cum lumea nu se află pe drumul cel bun în ceea ce privește obiectivele sale climatice. Nu doar că țările nu reușesc să reducă emisiile de combustibili fosili care încălzesc planeta, dar măsurătorile arată că temperaturile au crescut deja vertiginos.

Temperatura globală a crescut deja cu aproximativ 1,2 grade de la revoluția industrială, iar oamenii de știință au avertizat că această temperatură ar trebui limitată la doar 1,5 grade pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice.

Unele continente resimt această creștere mai mult decât altele. Raportul de miercuri arată că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani – cu o rată de aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu.

Globul „se încălzește” foarte repede

Rapoarte recente arată modul în care creșterea temperaturii din regiune alimentează fenomenele meteorologice extreme.

De la începutul anului până în iulie, numărul incendiilor de vegetație din UE a fost de patru ori mai mare decât media pe 15 ani. În Regatul Unit, un val de căldură mortal, care a bătut recorduri, a pus la grea încercare sănătatea publică și a afectat infrastructura.

O secetă excepțională a afectat continentul în această vară, secând unele dintre cele mai importante râuri din punct de vedere economic din lume. Iar această secetă a venit în urma unora dintre cele mai distrugătoare inundații pe care Europa le-a văzut vreodată.

În 2021, ultimul an complet acoperit de analiza de miercuri, peste o jumătate de milion de persoane au fost afectate direct de fenomenele meteorologice cauzate de schimbările climatice. Vremea extremă a provocat pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari. Iar încălzirea accelerată a făcut ca ghețarii alpini să piardă 30 de metri din grosimea gheții din 1997 până în 2021, se arată în raport.

„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne amintește că nici măcar societățile bogate nu sunt pregătite de impactul evenimentelor meteorologice extreme. În acest an, ca și în 2021, părți mari din Europa au fost afectate de valuri de căldură și secetă extinse, alimentând incendiile de vegetație. În 2021, inundațiile excepționale au provocat moarte și devastare,” a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat privind raportul.

Încălzirea accelerată a făcut ca ghețarii alpini să piardă 30 de metri din grosimea gheții din 1997 până în 2021, se arată în raport. Iar în Groenlanda, care este acoperită de analiza regională a OMM, în 2021 a plouat pentru prima dată în istorie la stația de vârf aflată în vârful stratului de gheață – parte a unei tendințe de topire care a accelerat creșterea nivelului mării.

Așadar, nu ne așteaptă un viitor prea strălucit dacă nu vom lua măsurile necesare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro