Reclamă

Europa utilizează gazele din rezervele sale subterane la o viteză fără precedent în ultimii șapte ani, potrivit Bloomberg, pe măsură ce temperaturile scăzute cresc cererea pentru încălzire. Aceste depozite, care servesc ca un amortizor în eventualitatea problemelor de livrare, sunt acum umplute cu 70%, o scădere față de 86% în aceeași perioadă a anului trecut.

Informațiile analizate de Bloomberg și Gas Infrastructure Europe arată că depozitele sunt cu 25 de puncte procentuale sub nivelul lor maxim. Aceasta reprezintă cea mai mare scădere din 2018 până în prezent. Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc., a declarat: „Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent.”

În nord-vestul Europei, temperaturile scăzute ar putea duce la noi extrageri de gaze din depozite. Totodată, Europa devine din ce în ce mai afectată de volatilitatea pieței de gaze naturale lichefiate, necesare pentru a suplini golul creat de încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Orice întreruperi neprogramate la principalii furnizori, cum a fost cazul uzinei de gaze lichefiate din Hammerfest, Norvegia, ar putea destabiliza regiunea și ar cauza noi fluctuații de prețuri.

Pe fondul diminuării stocurilor și al livrărilor reduse, cotațiile la gaze au crescut săptămâna trecută cu 4%, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni. Luni, la hub-ul TTF de la Amsterdam, prețurile futures la gaze au scăzut ușor cu 1,2%, situându-se la 49,05 euro per Megawatt-oră, în jurul orei 8:49.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro