Avertisment lansat de observatorul european Copernicus referitor la prezența unei cantități "excepționale" de praf saharian în Europa de Vest, începând cu data de 6 aprilie, un fenomen ce devine tot mai frecvent și care afectează semnificativ calitatea aerului. Acest episod, care este al treilea în ultimele două săptămâni, a condus la concentrății ridicate de particule PM10, depășind în unele regiuni normele europene.
Conform Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS), Peninsula Iberică, anumite zone din Franța și Germania se confruntă cu niveluri de poluare care depășesc pragul mediu de expunere al UE de 50 de micrograme pe metru cub pe 24 de ore. Circulația atmosferică actuală va perpetua această situație zilele următoare, extinzându-se chiar până în Scandinavia.
Mark Parrington, responsabil științific la CAMS, subliniază motivul acestui episod: "Acest ultim episod de praf saharian este legat de condițiile meteorologice care au dus la o vreme mai caldă în toată Europa de Vest în ultimele zile." El adaugă, de asemenea, că "intensitatea și frecvența acestor episoade au crescut în ultimii ani", fenomen atribuit schimbărilor în circulația atmosferică.
Expunerea la PM10 poate declanșa sau agrava diverse probleme de sănătate, incluzând crize de astm, alergii și alte patologii respiratorii sau cardiovasculare, afectând în special persoanele vulnerabile. Sahara, cea mai mare sursă de praf mineral de pe glob, contribuie cu 60-200 de milioane de tone de praf pe an, care poate călători pe distanțe mari și afecta întreaga Europă.
Pentru a proteja sănătatea publică și a asigura calitatea aerului, autoritățile și populația sunt îndemnate să monitorizeze situația și să ia măsurile necesare de precauție în zonele afectate.