Reclamă

Europa a înregistrat anul trecut o creștere record a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, potrivit datelor publicate de Rystad Energy, care indică o creștere de peste 2 milioane de tone față de anul precedent. Această evoluție are loc în ciuda intenției Uniunii Europene de a reduce dependența de combustibilii fosili rusești, care contribuie la finanțarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Conform analistului de la Rystad Energy, Jan-Eric Fähnrich, Europa a primit în 2024 un total de 49,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte și 24,2 miliarde de metri cubi sub formă de GNL. „Fluxurile de GNL nu numai că au crescut, ci au ajuns la niveluri record”, a menționat acesta.

Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de GNL al Europei, depășind Qatarul, și fiind devansată doar de Statele Unite. O parte din GNL importat de Europa a fost ulterior revândut către alte țări, conform lui Fähnrich.

În același timp, Ucraina a întrerupt fluxurile de gaz rusesc prin conductele sale, încheind astfel o rută istorică și simbolică din epoca sovietică.

Activiștii de mediu și ucraineni sunt de părere că Europa își subminează sprijinul pentru Ucraina și eforturile climatice, continuând să importe combustibili fosili din Rusia. Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), a explicat că motivul creșterii importurilor este prețul mai scăzut al GNL rusesc în comparație cu alți furnizori și faptul că nu există sancțiuni directe asupra mărfii, ceea ce permite companiilor să acționeze conform propriilor interese economice.

UE și-a stabilit scadența de a opri complet importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar a fost reticentă în a interzice și gazul, așa cum a procedat cu cărbunele și petrolul. Începând cu martie 2025 se va interzice „transbordarea” de GNL rusesc destinat țărilor din afara UE.

Svitlana Romanko, fondatoarea grupului ucrainean de campanie pentru climă Razom We Stand, a subliniat necesitatea unei acțiuni urgente din partea UE pentru a închide lacunele din regimul de sancțiuni și a opri fluxul financiar către eforturile de război ale Rusiei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro