Campionatul European de Fotbal 2024 este cel mai mare eveniment sportiv găzduit de Germania de la Cupa Mondială FIFA 2006. Turneul începe pe 14 iunie și va include 24 de națiuni care vor juca în 51 de meciuri distribuite pe 10 locații.

Printre favoritele pentru câștigarea turneului se numără Anglia, Franța și Germania, conform caselor de pariuri. Italia, campioana en-titre, este cotată cu a șasea șansă de a câștiga trofeul, în timp ce Albania, Slovacia și debutanta Georgia sunt outsideri.

Lotul României include jucători precum Florin Niță, Andrei Rațiu, Răzvan Marin și Denis Alibec. România va avea meciuri programate pe 17 iunie împotriva Ucrainei, pe 22 iunie cu Belgia și pe 26 iunie cu Slovacia.

Sistemul competițional rămâne neschimbat față de ultimele două ediții ale EURO. Vor fi șase grupe a câte patru echipe, iar câștigătoarele grupelor, ocupantele locului 2 și cele mai bune patru echipe clasate pe locul trei vor avansa în optimi. Meciurile eliminatorii vor continua până la finala programată pe 14 iulie la Berlin.

Măsurile de securitate sunt o prioritate, conform declarației ministrului german de interne, Nancy Faeser: „Poliția va avea o prezență puternică în toate locurile, și oriunde există un număr mare de oameni”. În timpul turneului vor fi mobilizați zilnic 22.000 de ofițeri de poliție, cu sprijin internațional, în special din Franța.

Primele meciuri programate includ meciul de deschidere dintre Germania și Scoția pe 14 iunie la Munchen. În primele zile de competiție, alte echipe puternice precum Spania, Italia, Anglia, Belgia și Franța vor intra în teren.

Zone dedicate fanilor vor fi organizate în toate orașele gazdă, oferind posibilitatea vizionării meciurilor pe ecrane mari în locuri publice. Intrarea va fi gratuită, iar fanii români vor avea acces la „Cornerul României” și alte activități speciale organizate de FRF.