Ministerul de Interne al Estoniei a inițiat o propunere în fața parlamentului țării de a declara Patriarhia Ortodoxă de la Moscova ca fiind o organizație teroristă. Ministrul Lauri Läänemets a argumentat această măsură prin afirmarea unei subordonări directe a Patriarhiei față de președintele rus Vladimir Putin, comparând influența bisericii cu cea a organizațiilor teroriste islamice asupra lumii occidentale. El remarcă faptul că această decizie nu va afecta congregațiile locale, ci doar va întrerupe conexiunile cu Moscova.

Läänemets a evidențiat că Parlamentul Estoniei a recunoscut deja Rusia ca stat terorist în octombrie 2022, dar a subliniat că Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei, cu aproximativ 100.000 de adepți, nu va fi vizată de această etichetare. Reprezentanții bisericii locale au asigurat că nu sunt direct responsabili pentru declarațiile Patriarhiei Moscovei, în special cele care susțin agresiunea Rusiei în Ucraina.

În ciuda autonomiei declarate de Biserica Ortodoxă Estoniană, ministrul de interne a exprimat preocupări legate de securitatea națională, afirmând că subordonarea oricărei biserici față de Moscova constituie o posibilă amenințare. El a reiterat necesitatea de a fi vigilenți și a menționat că există suspiciuni privind pregătirile pentru acțiuni mai ample în cadrul comunității ortodoxe care ar putea afecta Estonia.