Am fost cu toții acolo – locuind lângă un vecin care dă petreceri zgomotoase noaptea sau exersează la tobe în timpul zilei.
Dar nu ești sigur ce să faci. Ar fi prea drastic să chemi poliția? Dacă vorbești cu vecinul tău, cum va decurge acea conversație?
Există o veche zicală în lumea juridică. Divorțurile sunt îngrozitoare, dar cel puțin nu trebuie să mai trăiești cu persoana respectivă. Dar, dacă îți dai în judecată vecinul, poate deveni la fel de urât ca un divorț, dar când s-a terminat, „dușmanul” încă locuiește alături.
Dacă vecinul tău te ține treaz toată noaptea cu muzică tare sau te înnebunește toată ziua cu un câine care latră, există pași pe care îi poți lua pentru a evita o bătălie juridică totală și o relație ruinată.
1. Cunoașteți legile locale privind zgomotul
Fiecare oraș și oraș are o ordonanță privind zgomotul. Înainte de a vă plânge vecinului dvs. – și cu siguranță înainte de a suna poliția – interesați-vă de acest lucru.
În anumite orașe ordonanța privind zgomotul este destul de largă. Muzica tare, conform încalcă legea dacă se aude „clar” în casa de alături, sau la 30 de metri sau mai mult de sursa muzicii dacă ești afară.
În altele, există niveluri specificate de decibeli pentru diferite momente ale zilei: 55 db de la 7 a.m. la 22:00 și 50 db de la ora 22:00. până la 7 a.m. (Pentru referință, „conversația normală” este de 60 până la 70 db). Sau cea mai întâlnită ordonanță privind zgomotul, interzice muzica tare după ora 22:00.
Poate doriți să consultați proprietarul sau asociația de proprietari (dacă aveți una) pentru a vedea dacă există „clauze de bucurie liniștită”. Adesea, acestea reflectă legile de ordonanță din orașul dvs. Dar pot exista reguli suplimentare.
Dacă descoperiți că vecinul dvs. încalcă în mod clar legile locale privind zgomotul, aveți perfect dreptul să sunați la poliție.
2. Vorbește cu vecinii tăi (calm și amabil)
Este foarte posibil ca vecinii tăi să nu fie complet conștienți de cât de zgomotoși sunt. Da, este neconsiderat să sune muzică noaptea sau să pornești să pornești bormașina la 8 dimineața. Dar probabil că nu este rău intenționat. Cu alte cuvinte, presupuneți că sunt ignoranți, nu nebuni.
Dacă ești în mod activ frustrat sau furios, inspiră adânc și calmează-te mai întâi. Dacă intri la cald, vecinul tău este mai probabil să se apere și să refuze. Dacă trebuie să aștepți până a doua zi pentru a zâmbi, fă-o.
Când vorbiți cu ei, fiți amabili. Și, dacă este necesar, consultați reglementările locale privind zgomotul. Veți avea mai mult succes dacă vă prezentați reclamațiile ca cereri rezonabile.
Este de ajutor dacă aveți un fel de relație cu vecinul, astfel încât plângerea dvs. să nu fie prima dată când voi doi vorbiți. În funcție de circumstanțe, poate doriți să trimiteți un e-mail sau să lăsați o notă la ușa lor în loc să vorbiți cu ei. Asigurați-vă că semnați nota.
3. Încercați medierea
Chiar dacă este un avocat, Matthew White petrece mult timp ajutând clienții să evite să meargă la proces. Când vine vorba de plângeri de zgomot între vecini, el este un mare fan al medierii, nu al litigiilor. Medierea este un proces voluntar în care părțile în conflict se întâlnesc cu un mediator neutru pentru a găsi o soluție viabilă.
„Dacă mergem în instanță, o să urăsc acea persoană. Ce mai rău dintre noi va ieși la iveală. Prin mediere, putem găsi soluții creative care nu sunt disponibile în instanță și amândoi putem pleca crezând că am primit ceea ce aveam nevoie.”, spune White.
Medierea este o formă de „soluție alternativă a disputelor”. În loc ca un vecin să-l dea în judecată pe altul și să lase un judecător sau un juriu să le decidă soarta, în mediere, ambii vecini se întâlnesc cu o parte neutră, un mediator, pentru a găsi propria lor soluție la problemă.