Se știe deja că fumatul este unul dintre cele mai periculoase vicii. Din cauza acestui obicei, o mulțime de oameni ajung în situația în care dezvoltă cancer pulmonar. Din acest motiv, este foarte important ca cei care fumează cel puțin un pachet de țigări pe zi de aproximativ 20 de ani să facă un CT toracic. Este esențial ca acești fumători să facă acest examen cât mai curând posibil, deoarece mulți dintre ei ajung la spital cu cancere pulmonare în stadii avansate.

Semnificația programelor de screening în depistarea cancerului pulmonar

Managerul Institutului “Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a subliniat importanța programelor de screening în depistarea cancerului pulmonar. La acest spital, sunt întâlniți numeroși pacienți care ajung cu acest tip de cancer sau cu metastaze pulmonare ale altor cancere.

Este alarmant faptul că mulți dintre acești pacienți nu conștientizau existența bolii înainte de a ajunge în acest stadiu avansat.

Cancerul pulmonar este o afecțiune extrem de gravă, mai ales din cauza faptului că plămânul nu are receptor de durere. Astfel, simptomele sunt rareori evidente, iar pacienții pot avea dificultăți în identificarea unei probleme de sănătate. Tusea poate fi doar iritativă sau chiar absentă, ceea ce face ca semnele cancerului să fie greu de recunoscut.

Rolul voinței și al programelor de consiliere în renunțarea la fumat

Beatrice Mahler a subliniat și importanța voinței și a programelor de consiliere în vederea renunțării la fumat. Este esențial ca fumătorii să conștientizeze că renunțarea la acest obicei poate avea un impact semnificativ asupra sănătății lor. Programele de consiliere pot fi de mare ajutor în acest sens, oferind sprijin și îndrumare în procesul de renunțare la fumat.

Ești fumător? Trebuie să faci urgent această analiză. Mulți pacienți ajung la spital în ultimul stadiu de cancer pulmonar

Beneficiile programelor de screening și costurile asociate

Managerul de la “Marius Nasta” a subliniat faptul că programele de screening pentru depistarea cancerului pulmonar sunt eficiente și nu trebuie să fie percepute ca fiind costisitoare. Aceste programe ar trebui să fie considerate o investiție pe termen lung în sănătatea populației.

Costurile tratamentului pentru cancerul pulmonar, radioterapie, intervenții chirurgicale și consiliere psihologică, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora, pot fi mult mai mari decât costul unui control CT de torace efectuat periodic în rândul populației care practică acest obicei.