Reclamă

Dincolo de senzația de plăcere pe care ne-o oferă pe moment, alcoolul ne poate face mai mult rău decât bine. Din acest articole vei descoperi cum îți poate afecta consumul de alcool organismul, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Alcoolul pe care îl bem este absorbit din stomac în fluxul sanguin și este degradat de ficat. Prin urmare, consumul excesiv de alcool poate afecta semnificativ ficatul. Acesta este un proces lent care poate dura ani de zile. Desigur, alcoolul are și efecte mai imediate.

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Sursa: Social media

Într-o noapte de băut intens, ficatul nu poate degrada rapid tot alcoolul pe care îl consumăm. Prin urmare, cantități mari de alcool ajung la alte țesuturi și organe din corpul nostru și au efecte diverse asupra funcției generale a corpului  și în special asupra gândirii și a percepției.

Senzația de euforie care vine împreună cu băutul este indusă de secreția crescută a neurotransmițătorului dopamină în creierul nostru. Un alt neurotransmițător afectat de alcool este GABA. Acesta suprimă transducția semnalului între neuronii din creierul nostru. Alcoolul imită activitatea GABA din creier și astfel duce la reducerea anxietății.

Pe termen lung, însă, ar putea avea efectul opus și poate duce la desensibilizare (pierderea sensibilității) și suprimarea capacității receptorilor GABA de a simți neurotransmițătorul și de a răspunde la acesta. Astfel, într-o stare de consum prelungit de alcool, creierul se află într-o stare constantă de anxietate, iritație și agitație.

Pe termen scurt, funcțiile noastre motorii sunt afectate de efectul alcoolului asupra unei structuri din creier numită cerebel. Abilitățile noastre de luare a deciziilor sunt afectate de efectul alcoolului asupra cortexului prefrontal, important pentru funcția noastră cognitivă. Pierderea memoriei rezultă din efectul alcoolului asupra activității hipocampului, o structură a creierului care este vitală pentru formarea de noi amintiri.

În timp ce unele dintre efectele alcoolului sunt trecătoare și în cele din urmă trec, consumul regulat și prelungit de alcool poate duce la modificări permanente și poate afecta structura și funcția creierului pe termen lung, chiar dacă consumul este moderat.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro