Toți șoferii din România trebuie să știe aceste detalii! Iată ce se întâmplă dacă nu aveți valabilă ITP-ul mașinii. 

Toți conducătorii auto din România sunt obligați să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă, în caz contrar, vor avea de suferit. În momentul în care ITP-ul expiră, șoferii nu mai au voie să circule cu autoturismul respectiv pe drumurile publice. 

Poliția Rutieră a transmis ce se întâmplă în cazul celor care sunt prinși de agenți având ITP-ul expirat. Potrivit poliției rutiere, inspecția tehnică periodică se face la 3 ani pentru autovehiculele noi la 2 ani, pentru mașinile care au o vechime de până la 12 ani și la fiecare 12 luni pentru mașinile care sunt mai vechi de 12 ani. În ceea ce privește prețul unei astfel de verificări, acesta variază între 80 și 150 RON, în funcție de stația de verificare și de tipul mașinii. Conducătorii auto trebuie să știe, de asemenea, că vor găsi valabilitatea ITP ului pe spatele certificatului de înmatriculare. 

ITP-ul este obligatoriu. Amenda este uriașă

Șoferii care nu respectă regulile și circulă cu o mașină care are interviul expirat, riscă o amendă uriașă. În același timp, polițistul poate să rețină talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Acest lucru înseamnă că șoferul nu mai poate lua mașina din respectivul loc decât pe o platformă sau împinsă. Ulterior ei trebuie să meargă la RAR pentru a-și face ITP-ul, o situație destul de complicată. În ceea ce privește amenda, dacă șoferii sunt prinși încălcând legea, pot ajunge să scoată din buzunar suma de 5.800 de lei. 

Este valabil pentru toți șoferii din România! Ce pățiți dacă aveți ITP-ul expirată. Anunțul polițiștilor rutieri

În momentul în care conducătorul auto face un nou ITP, atunci suspendarea încetează automat.  

MAI: Se aplică suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată

„Începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului”, mai spune MAI.

La noi în țară se mai practică și lucruri total nelegale. Șoferii care au mașinile cu probleme, dau sume de bani sub formă de mită celor face fac ITP-ul pentru a trece de acest „test”. Situația este destul de gravă, fiindcă acest lucru pune în pericol ceilalți participanți la trafic.  

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.