Astăzi, Tribunalul Bucureşti a luat decizia de a-l închide pe fostul lider PNL Bogdan Olteanu. Acesta a primit condamnarea de 7 ani cu executare, în urma dosarului DNA în care politicianul este acuzat că l-a numit ilegal pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Rezervației Delta Dunării. Decizia magistraţilor poate fi contestată.

Acesta a fost lider PNL în anii 2000, apropiat de Călin Popescu Tăriceanu. El a mai deţinut şi funcţia de președinte al Camerei Deputaților (2006 – 2008). Ulterior a devenit viceguvernator BNR.

DNA l-a acuzat de trafic de influenţă, respectiv 10 ani închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

La ultimul termen al procesului reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăţia lui Bogdan Olteanu, printre care declaraţiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri şi ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar şi înscrisuri bancare şi interceptări telefonice şi ambientale.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţin procurorii, notează g4media.

Cum arată Minuta Tribunalului Bucureşti

„Dosar nr. 20082/3/2017: condamna pe inculpatul OLTEANU BOGDAN la pedeapsa principala de 7 ani închisoare si aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, respectiv a drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b si k din C.p., pe o perioada de 5 ani. Confisca de la inculpat contravaloarea în lei a sumei de 1000000 (un milion) euro, reprezentând suma traficata. Mentine sechestrele asiguratorii asupra sumelor de 50000 (cinci zeci mii) euro si respectiv 100000 (una suta mii) euro”.