Ministerul Mediului din România a anunțat, vineri, că nu detectează radioactivitare crescută, în urma bombardamenteler de la centrala nucleară Zaporojie. Astăzi, măsurătorile arată niveluri normale de radiații.
Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala la primele ore ale dimineții, provocând un incendiu la o clădire aflată lângă centrala Zaporojie.
1. Este sau nu România în pericol să fie afectată de radiațiile nucleare din Ucraina. Anunțul Ministerului de Medie
Așadar, potrivit anunțului făcut pe Facebook de ministrul Mediului, Tanczos Barna, cel puțin pe moment, cetățenii români sunt în afara oricărui pericol.
„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse.
Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a scris vineri dimineața pe Facebook Tánczos Barna, ministrul Mediului.
Tánczos Barna mai spune și că Agenția pentru Protecția Mediului măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă vor fi oferite informații în timp real cu privire la nivelul de radiații.
2. Războiul a ajuns în ziua a noua
Ziua a noua a conflictului dintre Rusia și Ucraina vine cu o victorie importantă a armatei lui Vladimir Putin. Centrala nucleră de la Zaporojie, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte și, într-un final cucerită.
Vineri seară, departamentul de urgență din Ucraina a anunțat că incendiul a fost stins, dar centrala Zaporojie este în acest moment de către armata lui Vladimir Putin.
3. Situația de complică pentru Ucraina
Deși incendiul a avut loc într-o clădire aflată foarte aproape de centrala de la Zaporoji , în acest moment spun autoritățile din Ucraina, nivelul de radiații este unul normal.
„Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că incendiul nu a afectat niciun echipament ‘esenţial’ şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală”, au precizat reprezentanții AIEA.
Acestea au mai menționat și faptul că toate eforturile depuse au fost în scopul asigurării securitații, în conformitate cu cerințele.
Centrala a fost atacată, vineri, în zorii zilei, provocând un incendiu într-o clădire aflată lângă. Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20.
Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii, a cerut o reuniune de urgență ONU pentru a discuta despre această situație în următoarele ore.
❗️Important information from Zaporizhzhia NPP:
?At the moment, the third power unit was shut down at the plant and only the fourth unit is working;
?The radiation and fire safety conditions at the nuclear power plant are within normal limits. pic.twitter.com/qspIFz8O7x— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
4. Ucraina a discutat cu SUA despre situația de la centrala din Zaporoji
German Galușcenko, ministrul Energiei din Ucraina, a vorbit cu omologul său american, Jennifer Granholm despre recentul atac de la centrala nucleară Zaporojie.
German Galușcenko, ministrul Energiei din Ucraina, a vorbit cu omologul său american, Jennifer Granholm despre recentul atac de la centrala nucleară Zaporojie.
„Inamicul nu este preocupat de securitatea nucleară și de radiații. Încercăm de câteva zile să transmitem acest mesaj Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Am cerut intervenția acestei organizații internaționale și decizii dure cu privire la agresor. Dar încă nu le vedem
De aceea, cerem nu doar o evaluare profesională a ceea ce se întâmplă, ci și o intervenție reală, cu cele mai dure măsuri, inclusiv de către NATO și țările care dețin arme nucleare” a spus Galușcenko, citat de CNN. El a adăugat că Rusia este „indiferentă cu privire la viețile ucrainenilor, ale europenilor și ale propriilor cetățeni”.