Multe persoane evită consumul grăsimilor definitiv. Printre acestea, slănina este unul dintre cele mai „blamate” alimente. Lucru total greșit susțin cei mai mulți dintre medicii nutriționiști. De altfel, s-a demonstrat că acest aliment are numeroase beneficii pentru organism.
Slănina, alimentul minune al bunicilor și străbunicilor
Greșeau oare străbunicii și bunicii noștri atunci când alegeau acest aliment? După zilele toride la câmp, consumată ca atare alături de ceapă, roșie și pâine, slănina era alimentul reconfortant al lor.
Cei care ne-au fost înaintași făceau această alegere cât se poate de des în rutina lor alimentară. De ce? Mai ales datorită aportului de energie pe care îl primeau după consumul grăsimii naturale. Cu siguranță după o astfel de masă copioasă primeau forța necesară de a continua muncile grele.
În ultimii ani însă, în modernismul actual, slănina a devenit chiar un aliment deloc „la modă”.
Kaiserul, jambonul sau prosciutto sunt denumiri ale altor grăsimi naturale mai „autohtone” fiind împrumutate de la alții. Mulți sunt însă de părere că slănina este însă cea mai bogată în nutrienți.
Din nefericire, în prezent, inclusiv slănina din comerț numai este considerată la fel de sănătoasă. Modul ei de conservare, E-urile și conservanții adăugați fac din acest aliment unul de care scepticii stau deoparte.
Cu siguranță slănina achiziționată direct din curțile țăranilor, preparată manual, provenind de la porcine crescute în ogradă cu mâncare naturală este cea mai indicată.
Consumul slăninii este indicat în cantități moderate. Acest aliment vine cu numeroase beneficii în organism.
În primul rând, slănina are un aport hrănitor. Aceasta este o grăsime naturală de calitate care asigură aportul de energie.
De altfel, mulți medici susțin că aceasta are un rol important în sănătatea articulațiilor.
Slănina reglează digestia datorită nutrienților pe care îi conține. S-a constat inclusiv în cazul persoanelor dependente de alcool că acest aliment oprește afectarea stomacului. Grăsimea se depune pe pereții acestuia, astfel încât mucoasa este neafectată.