Adulții au devenit mai puțin extrovertiți, deschiși, agreabili și conștiincioși în timpul pandemiei, a constatat un nou studiu.
Rezultatele, publicate miercuri în jurnalul PLOS One, au arătat că gradul de schimbare a fost aproximativ echivalent cu valoarea unui deceniu de schimbări medii de personalitate. Potrivit studiului, adulții tineri, în special, au devenit mai capricioase, mai emoționale. Și mai sensibile la stres în 2021, comparativ cu anii trecuți.
Cercetătorii au analizat rezultatele sondajului de la peste 7.100 de adulți din SUA din ianuarie 2021 până în februarie 2022. Și au comparat răspunsurile lor cu cele mai devreme în pandemie – perioada din martie până în decembrie 2020. Precum și cu răspunsurile din anii precedenți.
Trăsături de bază
Sondajul s-a bazat pe cele cinci trăsături mari, un mod comun în care cercetătorii evaluează personalitățile. Participanții au fost calificați în funcție de nivelurile lor de nevroticism, extroversiune, deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate.
În perioada 2020, răspunsurile au fost destul de consistente cu cele adunate înainte de apariția Covid. Dar cercetătorii au văzut schimbări semnificative în perioada 2021-2022. Sugerând că stresul colectiv al pandemiei a afectat dispozițiile oamenilor de-a lungul timpului.
Personalitățile se pot schimba
Cercetările anterioare au demonstrat deja că personalitățile se pot schimba pe măsură ce îmbătrânim sau se pot dezvolta noi obiceiuri precum exercițiile fizice. Adesea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, devin mai puțin nevrotici, extravertiți și deschiși. Dar mai agreabili și conștiincioși.
Dar, din 2021 până în 2022, adulții cu vârsta de 64 de ani și sub au înregistrat o scădere a extroversiei, deschiderii, amabilității și conștiinciozității. Adulții sub 30 de ani au văzut, de asemenea, o creștere a nevroticismului în acea perioadă. Deși alte grupe de vârstă nu au înregistrat-o.
„A deveni mai matur înseamnă scăderea nevroticismului și creșterea gradului de agreabilitate și conștiinciozitate. Iar pentru adulții mai tineri vedem opusul în al doilea an de pandemie”, a spus Sutin.
Cu toate acestea, adulții cu vârsta peste 65 de ani nu au văzut schimbări semnificative de personalitate în raport cu anii pre-pandemiei.
„Cu cât îmbătrânești, cu atât ai mai mult un sentiment de identitate. Cu atât ești mai înrădăcinat în rolurile tale sociale. Știi mai mult cine ești. Așa că lucrurile te vor afecta mai puțin în anumite privințe”, a spus un profesor asociat de psihologie socială la Universitatea din Houston. Care nu a fost implicat în cercetare.
Schimbările de personalitate observate ar putea proveni. Și, parțial, din alte evenimente sociale și politice care au loc în perioada studiată.
Deși este imposibil să se separe aceste influențe de efectele pandemiei, Covid a fost unul dintre factorii de stres majori care i-au lovit pe toți – acesta a fost principalul lucru care a ținut oamenii acasă.