Pe parcursul întregului an există patru mari posturi: Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Sfintei Mării și Postul Crăciunului. Pentru că a început de ceva timp sezonul evenimentelor, mulți oameni se întreabă dacă este păcat sau nu să se facă cununii civile în perioada postului. Preoții și-au exprimat opinia cu privire la acest aspect.
Cum văd capii Bisericii Ortodoxe cununia civilă în post
Indiferent că este vorba de posturile mari de peste an sau zilele generale în care se ține post, acesta reprezintă o perioadă de reculegere. Oamenii obișnuiesc să acorde o atenție mai mare asupra bucatelor, dar și asupra propriului comportament.
Una dintre cele mai dese întrebări pe care și le pun oameni este legată de cununia civilă în post. Astfel, răspunsul Bisericii Ortodoxe la această curiozitate este că în post nu se fac ceremonii. Asta pentru că sunt suficiente celelalte zile ale anului pentru asemenea evenimente.
În ceea ce privește situația cununiilor civile, preoții recomandă ca nici aceste evenimente să nu fie făcute în post, însă, în cele din urmă, aceștia lasă la latitudinea viitorilor miri, ținând cont că este un eveniment laic.
„Așa cum știți, nu se fac nunți în perioadele de post, având la dispoziție tot timpul rămas al anului. Aceasta înseamnă ca nu se oficiază Taina Cununiei în biserici. Cununia civilă nu are o relevanță spirituală și nu e reglementată de Biserică, fiind un eveniment laic. În mod normal, cele două momente, civil și religios se succed și sunt unite. Dar nu este obligatoriu”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Motivul pentru care în post nu se organizează nunți
Postul constituie o perioadă de liniște, de pace, de regăsire sufletească. În aceste momente, oamenii au nevoie de mai multă grijă de partea spirituală și de suflet. Cu alte cuvinte, noțiunea de nuntă, și implicit de petrecere unde nu pot fi puse pe masă doar alimente de post, este în totală contradicție cu ceea ce ar trebui să fie o perioadă sobră, specifică postului.