Ministerul Muncii a propus un proiect de ordin pentru majorarea valorii tichetului de creșă, cu scopul de a sprijini financiar părinții. Dacă proiectul va fi adoptat, începând din luna octombrie, părinții vor putea beneficia de vouchere de 620 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de 20 de lei față de valoarea actuală a tichetului de creșă.

Potrivit proiectului de ordin, majorarea valorii tichetului de creșă se va aplica începând cu semestrul II din 2023. Astfel, începând din luna octombrie, părinții vor putea beneficia de vouchere în valoare de 620 de lei. Este important de menționat că proiectul de ordin va fi pus în aplicare doar după ce va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Voucherele de creșă și sprijinul financiar pentru părinți

Voucherele de creșă reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot sprijini financiar angajații-părinți. Cu toate acestea, pentru a beneficia de aceste vouchere, părinții trebuie să nu se afle în concediul de creștere și să-și trimită copiii la creșă.

Voucherele de creșă se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege. Această documentație este detaliată și la nivel de angajator. Un aspect important este că valoarea voucherelor, în acest caz 620 de lei, nu este supusă contribuțiilor sociale obligatorii.

Ultima majorare a valorii voucherelor a fost efectuată în luna aprilie a acestui an, când valoarea a fost crescută de la 570 de lei la 600 de lei. Conform prevederilor legale, suma maximă acordată sub forma voucherelor de creșă nu poate depăși suma prevăzută prin ordin de ministru, lunar, pentru fiecare copil aflat la creșă.

Este oficial! S-au vajorat aceste vouchere. Cine sunt românii care vor primi peste 600 de lei gratis de la stat

Valoarea majorată a voucherelor și perioada de valabilitate

Începând cu luna octombrie și până la finalul acestui an, părinții vor putea beneficia de valoarea majorată a voucherelor. Aceeași valoare va fi menținută și în primele două luni ale anului viitor.

Conform prevederilor legale, voucherele sau tichetele de creșă reprezintă bilete de valoare acordate lunar angajaților părinți. Acestea pot fi utilizate doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Voucherele se acordă la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul, pe baza livretului de familie.

Informații importante înscrise pe voucherul de creșă

Voucherele de creșă sunt valabile doar dacă pe suportul electronic sau în alt mod sunt înscrise următoarele informații:

– Numele și adresa emitentului

– Perioada de valabilitate a voucherului

– Interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea altor bunuri sau servicii, în afara achitării taxelor la creșa unde este înscris copilul

– Numele, prenumele și codul numeric personal al salariatului care poate utiliza voucherul de creșă.