Curtea Constituţională a validat de curând alegerea lui Klaus Iohannis pentru noul mandat de preşedinte câştigat în urma alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a spus public că votul pe care i l-au acordat românii este o onoare, considerând în acelaşi timp şi o responsabilitate.
„Voi veghea în continuare la respectarea Constituției și voi susține valorile statului de drept și parcursul european al României. (…) Cei care au girat asaltul asupra justiției au primit cea mai puternică sancțiune prin votul oamenilor. În virtutea rolului constituțional al președintelui României, voi acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor. Voi continua să fiu un apărător ferm al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, al valorilor supreme consacrate în Constituție, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din Decembrie 1989, apărate cu jertfă de sânge în urmă cu 30 de ani”, a declarat președintele.
La alegerile prezidenţiale, din 9.849.057  Klaus Iohannis a obținut 66,09% din voturile valabil exprimate, 6.509.135 de voturi, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut 33.91% din voturi, mai exact 3.339.922 de voturi, potrivit rezultatelor finale ale BEC.