Reclamă

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență care aduce mai multe beneficii angajaților din sectorul sănătății. Ordonanța respectivă oferă medicilor de gardă o indemnizație suplimentară și stabilește un plafon de 38 de zile lucrătoare pentru concediul de odihnă în sănătate.

În plus, se acordă o finanțare suplimentară pentru medicii de gardă și se introduc vouchere de vacanță pentru toți angajații din unitățile sanitare de stat.

Începând cu 1 august, vor intra în vigoare noi majorări de indemnizații pentru personalul medical de specialitate și pentru personalul sanitar de gardă, precum și pentru personalul medical de specialitate și personalul sanitar auxiliar care asigură asistență medicală.

Se măresc salariile începând de azi! Vești bune pentru acești români

Aceste schimbări au fost implementate prin emiterea unei ordonanțe de urgență (OUG) care introduce noi norme de salarizare pentru sistemul public de sănătate. Astfel, personalul medical de specialitate care lucrează în regim de gardă și personalul medical de specialitate și sanitar auxiliar care acordă asistență medicală vor primi o indemnizație lunară în plus față de salariu, bazată pe o grilă de salarizare.

Este oficial începând de azi! Salarii mai mari pentru acești angajații din România. Guvernul a adoptat legea

În cadrul acestei grile, medicii specialiști și medicii de familie care depășesc cerințele de gardă vor primi 500 de lei și, respectiv, 1.000 de lei. De asemenea, biologii, chimiștii și biochimiștii care fac cel puțin două gărzi pe lună vor primi 500 de lei. În același timp, asistenții medicali și tehnicienii din diverse domenii medicale, precum radiologie și imagistică, laborator clinic, fiziokinetoterapie și recuperare, nutriție și dietetică, profilaxie dentară și moașele, vor primi, de asemenea, câte 500 de lei.

Se dau între 100 și 300 de lei pe lună

În plus, toți angajații din sănătate vor primi între 100 și 300 de lei pe lună pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători și în alte zile în care nu se lucrează regulamentar, cu excepția medicilor specialiști și primari, precum și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care lucrează o sau două ture pe lună în afara limitelor legale.

Această nouă grilă de salarizare va fi valabilă până la intrarea în vigoare a noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pentru a susține aceste majorări salariale, se vor utiliza transferuri de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate către organizațiile de sănătate publică care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv cele asociate unor unități administrativ-teritoriale.

Vouchere de vacanță pentru personalul medical

O altă prevedere importantă este acordarea de vouchere de vacanță de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății, pentru a elimina disparitățile și inegalitățile în rândul personalului din unitățile sanitare publice care nu a beneficiat încă de astfel de vouchere.

Mai mult, ordonanța stipulează că angajații care au fost concediați colectiv în urma închiderii unei unități sanitare au dreptul de a fi reangajați cu prioritate pe posturile nou înființate în aceeași linie de muncă, fără interviu, test sau perioadă de probă, în termen de un an de la data concedierii, în scopul sprijinirii sistemului sanitar în acoperirea posturilor vacante.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro