În momentul de față, România înregistrează 7.000 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul de gripă și 18 decese.

Îngrijorător este faptul că în ultima săptămână s-a constatat o creștere de peste  90% a cazurile de îmbolnăvire fapt ce determină atât Ministerul Sănătății cât și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile să declare epidemie de gripă în toată țara.

„Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătăţii că, în ultima săptămână de supraveghere şi monitorizare, s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat,  iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei. ”   declaratia reprezentanții Ministerului Sănătăţii.

Institutul de Sănătate Publică spune ca “Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă

Ministerul Sănătății recomandă prevenirea virusului printre igienă corespunzătoare, spălarea mâinilor, folosirea unei batiste în momentul în care strănutăm sau tușim plus să evităm pe cât posibil locurile aglomerate și spațiile închise.