Reclamă

O veste foarte bună a ajuns la urechile multor români care doresc să se pensioneze mai devreme. Recent, pe data de 13 iulie, a intrat în vigoare o lege importantă care aduce modificări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată. Așadar, iată cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie.

Aceste noi prevederi le permit mai multor categorii de cetățeni români să se pensioneze mai devreme, fără a fi nevoiți să plătească penalități. Este o șansă extraordinară pentru numeroase persoane care sunt eligibile pentru acest avantaj.

Românii care ies mai repede la pensie

Joi, 13 iulie, a intrat în vigoare Legea nr. 212/2023, care aduce modificări semnificative în privința pensionării anticipate și extinde lista localităților în care aceasta este posibilă. 

Această lege modifică articolul 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023 și se aplică începând de acum. Această schimbare aduce o bucurie imensă pentru un număr considerabil de români.

Persoanele care pot beneficia de pensionarea anticipată

Potrivit noilor modificări, persoanele care au locuit în aceste localități vizate de lege pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără a fi supuse penalităților. 

Pentru a se califica pentru această facilitate, persoanele trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate și într-o rază de 8 km în jurul acestor localități. 

Este oficial! Ei sunt românii care vor ieși mai repede la pensie

După implementarea noilor modificări, alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, care reglementează sistemul unitar de pensii publice, are următorul conținut:

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorată activităților de extracție, preparare și ardere a cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, activităților de extracție și preparare a minereurilor de uraniu, activităților de extracție și prelucrare a minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu, precum și de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, pulberi metalice și/sau cocs metalurgic, de prelucrarea țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, de prelucrarea țițeiului parafinos și neparafinos, de distilarea țițeiului în vederea producției de păcură și uleiuri, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Bistra, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană, Sălciua și Zlatna din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Bacău, Comănești și Onești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din județul Brașov, Brăila, Chișcani și Tichilești din județul Brăila, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Ișalnița din județul Dolj, Galați din județul Galați, Giurgiu din județul Giurgiu, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din județul Harghita, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vața de Jos, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Borșa din județul Maramureș, Grințieș și Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân-Tepe și Tulcea din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat. Această reducere a vârstei standard de pensionare se aplică fără a fi penalizată conform alin. (4).”


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro