Președintele Klaus Iohannis a aprobat recent un act normativ prin care se indexează anual cuantumul alocațiilor pentru copii în funcție de rata medie a inflației.

Această decizie vine în beneficiul familiilor cu copii și al persoanelor cu dizabilități, care vor primi alocații mai mari începând cu anul viitor.

De asemenea, cea mai mare alocație va fi acordată copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap.

Promulgarea legii pentru indexarea alocațiilor

Legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care cuantumul alocației de stat este indexat anual cu rata medie a inflației a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Aceasta este o veste bună pentru familiile din România, deoarece alocațiile vor fi ajustate anual pentru a ține pasul cu inflația. Această măsură va asigura că puterea de cumpărare a familiilor cu copii și a persoanelor cu dizabilități nu va fi afectată negativ de creșterea prețurilor.

Argumentele pentru indexarea alocațiilor

Există mai multe argumente pentru indexarea alocațiilor de stat. În primul rând, inflația și majorarea prețurilor pentru toate categoriile de bunuri și servicii conduc la o scădere a puterii de cumpărare a familiilor cu copii și a persoanelor cu dizabilități.

Este oficial! Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2023. Iată câți bani vor primi copiii
Colaj Substantial

Aceasta include și beneficiile de asistență socială, printre care se numără și alocația de stat pentru copii și indemnizațiile pentru persoanele cu handicap. De asemenea, pentru a acorda aceste măsuri, este necesară aprobarea unui cadru legal și asigurarea fondurilor necesare pentru plata acestora.

Deoarece alocația de stat este destinată unui număr mare de copii și persoane cu handicap, este important să se asigure resursele administrative și financiare necesare pentru acordarea acestor drepturi. Întârzierea acordării acestor drepturi ar putea duce la nemulțumiri sociale din partea familiilor cu copii și a persoanelor cu handicap.

Cât cresc alocațiile

În prezent, cuantumul alocației de stat pentru copii este de 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale. În cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, alocația este de 631 lei.

Cu aplicarea majorării de 7,5% conform ultimei prognoze a Băncii Naționale a României privind rata inflației pentru 2023, alocațiile din 2024 ar crește la 275 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale. În cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, alocația ar crește la 678 lei.