Reclamă

Sistemul de învățământ de la noi din țară se confruntă cu o lipsă acută de personal. Din cauza salariilor mici, tinerii nu mai vor să urmeze o carieră la catedră. De asemenea, majoritatea cadrelor didactice din România se îndreaptă spre vârsta de pensionare, situația fiind din ce în ce mai dificilă. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, promite că situația salariilor mici se va rezolva. Începând cu luna februarie a anului în curs, profesorii vor primi deja salariile mărite cu procente cuprinse între 3% și 8%. Mai mult decât atât, oficialul din Guvernul Ciucă promite că personalul nedidactic ar putea să primească măriri chiar de 24% în 2023. 

Salarii mai mari pentru profesori

Oficialul a ținut să precizeze că funcțiile de conducere din școli și inspectorate nu vor primi aceste majorări, pentru că aceștia sunt deja încadrați pe maximul admis de lege. Așadar, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, acestea ar putea primi salarii mai mari cu 9,86%. Cât despre personalul nedidactic, acesta ar putea avea creșteri salariale de 24 %. Politicianul a mai anunțat că funcțiile didactice din învățământul preuniversitar vor avea o creștere a salariului de 6,7 %. 

De asemenea, pentru funcțiile didactice din învățământul universitar se vorbește despre o majorare a salariilor cu 4,5%.  

Colaj Substantial

De-a lungul timpului, principalele sindicate din învățământ au tot ieșit în stradă, solicitând salarii mai mari. În luna decembrie, când sindicaliștii au protestat, premierul Nicolae Ciucă a promis că se vor căuta soluții pentru găsirea unei formule de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației.  

Ligia Deca: Majorările salariale nu pot fi făcute în orice condiții

Chiar și așa, ministrul educației, Ligia Deca a ținut să precizeze că majorările salariale pentru profesori nu pot fi făcute în absolut orice condiții. Aceasta a menționat că aceste creșteri depind în mare parte de Planul Național de Redresare și Reziliență.  

„Creșterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR. Creștem cu 16,7 % bugetul alocat bunurilor și serviciilor, astfel încât elevii din România să studieze în unități de învățământ în care vor beneficia de căldură și electricitate, fiind prevăzute sumele necesare pentru achitarea utilităților. 

Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record 5,45 de miliarde de lei, în contextul în care urmărim să punem un mare accent pe calitate prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5 %-30 %”, a declarat recent ministrul Educației. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro