Toți românii care vor să își reînnoiască permisele de conducere trebuie să știe că au o anumită obligație de respectat. 

Românii care dețin un permis de conducere, din orice categorie, trebuie să și-l reînnoiască la un anumit interval de timp. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să respecte anumite obligații. Permisele pot fi schimbate și dacă nu au expirat, din mai multe motive, cum ar fi, schimbarea domiciliului sau a numelui deținătorului. 

Reamintim că un permis de conducere are un termen de valabilitate în funcție de categoria în care se încadrează documentul. Mai precis, permisele pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D, DE, Tr, Tb și Tv expiră la cinci ani de la emitere, Pe de altă parte, permisele din categoriile de vehicule AM, A1, A2, A, B, B1 și BE expiră după zece ani.  

Ce pași trebuie să parcurgi pentru schimbarea permisului de conducere

Atunci când un român vrea să își reînnoiască permisul de conducere, trebuie să parcurgă mai mulți pași. Nu este nevoie să dea din nou examenul auto, ci doar să facă un control medical, potrivit metodologiei stabilite de Ministerul Afacerilor Interne. 

Este important de precizat că schimbarea permisului de conducere se poate face înainte sau după ce acesta expiră. Tot ce este important este ca vizita medicală să fie făcută. Chiar dacă un permis de conducere este valabil, în momentul în care apar modificări în oricare dintre datele din vechiul document, trebuie schimbat. 

Este obligatoriu! Toți românii care au permis de conducere au această obligație. Rămân fără carnet dacă nu o respectă
Social media

Așadar, pentru a face acest lucru este nevoie de o cerere specială, pe care deținătorul permisului o primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie să o semneze. Mai este nevoie de buletin și de cartea de identitate a titularului, în original și copie.  

Documentele de care ai nevoie

Pentru schimbarea permisului de conducere este nevoie de dovada plății taxei, în valoare de 89 de lei. Permisul de conducere vechi este necesar și el, în original, și, de asemenea, fișa medicală pentru schimbare permis auto.  

Cât despre cetățenii străini, dacă aceștia vor să își schimbe permisul de conducere la noi în țară, este nevoie de carte de rezistență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic sau de serviciu, în original și copie. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.