Taxa de drum este obligatorie pentru toți șoferii din România atunci când aceștia se deplasează în afara localităților de baștină.

Este important ca șoferii care circulă des în alte orașe să fie atenți atunci când aceasta le expiră, fiindcă pot primi o amendă destul de mare. Iată cât costă taxa de drum în 2023 și care sunt modurile prin care o poți achita. 

Uniunea Europeană a impus conducătorilor auto o taxă de drum pe care aceștia trebuie să o achite atunci când se deplasează cu mașina în afara localității. În alte țări, aceasta se numește vinietă și se plătește numai pe teritoriul țării respective. 

La noi în țară, această taxă de drum se numește rovinietă. Toți șoferii români trebuie să se asigure că o au plătită, fiindcă altfel riscă amenzi destul de mari. Doar câteva categorii de conducători auto nu trebuie să plătească taxa auto, cum ar fi șoferii autoturismelor care aparțin autoritățile statului. Această taxă este plătită pentru a asigura dreptul la circulație pe drumurile naționale din afara localităților. 

Prețul unei roviniete variază în funcție de mai multe criterii, cum ar fi tipul mașinii, dar și durata pentru care vrei să o cumperi. Taxa de drum se poate plăti pentru o zi, o săptămână, o lună, 90 de zile sau 12 luni. 

Este important de precizat că pentru mașinile din categoria A și B, rovinieta nu poate fi cumpărată doar pentru o singură zi. Deși prețurile au crescut enorm de mult în anul 2022, vestea bună pentru șoferi este că prețul taxei de drum a rămas neschimbat. Iată cât trebuie să scoateți din buzunar dacă vreți să achitați taxa de drum :

Taxa de drum, obligatorie pentru toți șoferii

Pentru categoria A, tarifele sunt următoarele: 

O săptămână- 3 euro 

O lună- 7 euro 

90 de zile- 13 euro 

Un an- 28 de euro. 

Pentru categoria B tarifele sunt următoarele: 

O săptămână- 6 euro 

O lună- 16 euro 

90 de zile- 36 euro 

Un an- 96 euro. 

Pentru categoria C: 

O zi- 4 euro 

O săptămână- 16 euro 

O lună- 23 euro 

90 de zile- 92 euro 

Un an- 320 de euro. 

Categoria D: 

O zi- 7 euro 

O săptămână- 28 de euro 

O lună- 56 euro 

90 de zile- 160 euro 

Un an- 560 euro 

Pentru categoria E: 

O zi- 9 euro 

O săptămână- 36 euro 

O lună- 72 euro 

90 de zile- 206 euro 

Un an- 720 euro. 

Este obligatoriu pentru toți șoferii din România! Aveți mare grijă, amenda este uriașă

Cât costă rovinieta în 2023

Categoria F 

O zi- 11 euro 

O săptămână- 55 euro 

O lună- 121 euro 

90 de zile- 345 euro 

Un an- 1.210 euro. 

Categoria G 

O zi- 4 euro 

O săptămână- 20 euro 

O lună- 52 euro 

90 de zile- 120 euro 

Un an- 320 euro. 

Categoria H: 

O zi- 7 euro 

O săptămână- 35 euro 

O lună- 91 euro 

90 de zile- 210 euro 

Un an- 560 euro. 

Taxa de drum poate fi cumpărată de la orice subunitate a CNAIR, sau la orice oficiu al Poștei Române. De asemenea, șoferii o mai pot achiziționa de la benzinării, dar și online.