După aproape două luni de la începutul anotimpului rece în România, de abia acum încep să își facă apariția ninsorile și viscolul. Timp de două luni, adică în luna decembrie și ianuarie, temperaturile înregistrate au fost cu mult peste normalul respectivei perioade. 

Deși luna ianuarie este considerată a fi cea mai rece lună din an, ianuarie 2023 a demonstrat că nu este o regulă general valabilă. În unele zone din România au fost zile în care s-au înregistrat chiar și 21 de grade, adică o temperaturi de primăvară. În acest context, mulți șoferi nu s-au mai dus să își schimbe anvelopele cu cele de iarnă, fiindcă nu a fost nevoie. 

Anunț important pentru toți șoferii: Nu uitați de cauciucurile de iarnă

Nu există o perioadă anume în care șoferii sunt obligați să își echipeze mașina corespunzător pentru iarnă. Este important, însă de precizat că în momentul în care un șofer ajunge într-o zonă în care există zăpadă sau polei, acesta trebuie să aibă mașina echipată corespunzător. Din moment ce în România nu a nins aproape deloc în aceste luni de iarnă, mulți șoferi s-au culcat pe o ureche și nu și-au mai schimbat cauciucurile. 

Este obligatoriu pentru toți șoferii! Se aplică peste tot în țară: Amenzi de 3.000 de lei

Se pare însă că lucrurile s-au schimbat. Un ciclon polar a lovit din plin țara noastră, iar meteorologii au emis chiar și coduri galbene de ninsori și viscol. Așadar, șoferii care nu s-au ocupat la timp de echiparea mașinii, vor avea probleme mari.  

Amenzile sunt uriașe

De asemenea, este important de precizat că trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă se face în momentul în care temperaturile scad sub 7 °C. Potrivit Codului Rutier, anvelopele de iarnă acceptate la noi în țară sunt cele care au pe laterale literele M și S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, fiind simbolurile certificate de RAR. 

Dincă a început ca iarna să își facă apariția în România. Registrul Auto Român le-a reamintit șoferilor să își schimbe anvelopele pentru a evita amenzile. Dacă șoferii nu respectă legea, aceștia vor fi sancționați cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. 

Pe lângă amendă, șoferii mai pot rămâne fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare.