Laptele este o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv calciu, proteine și vitamina D
Mulți oameni îl văd ca o parte vitală a unei diete echilibrate. Alții, însă, invocă diverse motive pentru a alege să nu-l consume.
Sursele de lapte și produse lactate includ vacile, oile, cămilele, caprele și multe altele. Alternativele de lapte includ laptele de soia, laptele de migdale, laptele de in, laptele de cocos și laptele de cânepă.
1. Beneficii
Sanatatea oferită de lapte, depinde de individ si de tipul de lapte pe care il consumă.
Laptele pasteurizat, bogat în proteine, sărac în grăsimi și fără aditivi inutile, poate fi sănătos pentru mulți oameni.
Pe de altă parte, laptele aromat conține la fel de mult zahăr ca o cutie de dulciuri. Acesta nu este o alegere sănătoasă.
În prezent, laptele de vacă nu este un singur produs. Poate fi proaspăt sau de viață lungă, fără grăsimi, fără lactoză, îmbogățit cu adaos de omega-3, fără hormoni, organic sau crud, printre alte opțiuni.
Nutriție
Descompunerea nutrițională a laptelui depinde de conținutul de grăsime și de dacă producătorul l-a îmbogățit sau nu. În zilele noastre, mulți producători își fortifică produsele lactate cu vitamine suplimentare.
O cană de 244 grame (g) de lapte integral cu 3,5% până la 3,8% grăsime conține :
149 de calorii
7,9 g de grăsime
7,7 g de proteine
12,3 g de zaharuri
276 miligrame (mg) de calciu
205 mg fosfor
322 mg de potasiu
3,2 micrograme (mcg) de vitamina D
Laptele oferă, de asemenea, colină, magneziu, vitamina A, riboflavină, vitamina B-6, vitamina B-12, acid folic și mulți alți nutrienți.
Calciul are multe funcții în organism, inclusiv:
dezvoltarea și menținerea oaselor și dinților sănătoși
ajută la coagularea sângelui și la vindecarea rănilor
menținerea tensiunii arteriale normale
controlul contracțiilor musculare, inclusiv a bătăilor inimii
De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, conform Oficiului pentru Suplimente Alimentare (ODS).
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul mai eficient. Prin urmare, asocierea alimentelor bogate în calciu cu o sursă de vitamina D poate crește nivelul ambilor nutrienți.
2. Riscuri
Unii oameni aleg să nu consume produse lactate precum laptele. Aceste persoane pot:
alege să urmezeze o dietă specifică, cum ar fi vegană sau paleo.
speră să reducă acneea sau alte afecțiuni.
au o alergie sau o sensibilitate la lactoză (zahărul din lapte) sau cazeină (proteina din lapte).
au preocupări cu privire la metodele de producție a laptelui și impactul acestora asupra mediului.
aveți îngrijorări cu privire la posibilitatea ca laptele să conțină hormoni, cum ar fi estrogenul.
Unii susțin că oamenii sunt singurele specii care continuă să bea lapte după ce au fost înțărcate, ceea ce înseamnă că consumul de lapte este nenatural și inutil.