Reclamă

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare pe data de 1 ianuarie 2022. Cu toate acestea, încă sunt șoferi care nu cunosc legea în totalitate. De exemplu, informația conform căreia anumitor persoane le este interzis să dețină permis de conducere în anumite situații nu este cunoscută. 

Mai exact, sunt persoane care suferă de anumite boli și nu primesc aviz medical care să dovedească faptul că pot conduce în siguranță nu vor mai putea deține niciodată permis de conducere. Ordonanța privind modificarea Codului Rutier a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. 

Aceste persoane nu vor mai avea permis de conducere

Aici vorbim despre mai multe afecțiuni. De exemplu, persoanele care suferă de diabet zaharat sau de afecțiuni locomotorii nu vor mai avea dreptul să conducă dacă nu au aviz medical. În cazul persoanelor care suferă de epilepsie, acestea au voie să conducă doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani de medic. Dacă în acești cinci ani nu au făcut nicio criză, atunci se pot urca din nou la volan. 

De asemenea, și cei care suferă de apnee în somn trebuie să ceară acordul medicului. Apneea în somn se manifestă prin pauze respiratorii care se produc în timpul somnului. Aceste pauze au repercusiuni asupra activităților din timpul zilei. Mai clar, pe de-o parte, aceste persoane vor avea un grad ridicat de somnolență ziua, iar pe de altă parte sunt expuși la tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. 

Este interzis prin lege! Aceste persoane nu au voie să aibă permis de conducere. Ce scrie în Codul Rutier 2022
social media

Conform noului Cod Rutier, orice medic care constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical pentru a conduce, este obligat să îl trimită la examinare. În termen de trei zile pacientul trebuie să se prezinte la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății. Aici i se vor face mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie. 

Medicul de familie va fi cel care va pune stop

Dacă în urma acestor teste persoana respectivă este declarată inaptă pentru șofat, atunci rezultatul va fi trimis către poliție, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de identificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile. 

De asemenea, nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care suferă de boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficiență cardiacă. Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro