Actualul ministru al economiei, Virgil Popescu, a vorbit despre una dintre cele mai mari curiozităţi ale românilor din ziua de astăzi: creşte sau nu preţul energiei electrice şi gazelor naturale de la 1 ianuarie? Toaste aceste îngrijorări au plecat de la anunţul că Ordonanţa de Urgenţă 114 va fi modificată, însă Virgil Popescu asigură toţi românii că preţul nu va creşte în anul 2020.

Reclamă

„Prin aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim să ajungem în 2021 la o piață liberă care să nu mai aibă distorsiuni și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, în ciuda ce spun unii și alții. Se va vedea foarte curând că prețurile la energie electrică și gaze naturale nu va crește de la 1 ianuarie. O piață în care prețul la energia electrică reglementat de ANRE pentru consumatorul casnic să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială pe care îl oferă Hidroelectrica”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Teoretic, după cum spune ministrul, urmările ordonanţei nu sunt resimţite la consumatorii casnici.

Reclamă

„În ambele zone, și de energie electrică și de gaze naturale, OUG 114 a impus niște bariere de preț la achiziția energiei electrice și a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut prețul de achiziție al energiei electrice și al gazelor naturale pentru furnizori, dar la populația casnică prețul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-și mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preț la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a declarat ministrul Economiei.