Reclamă

Zi decisivă pentru Austria, unde au loc alegeri regionale. După ce a blocat intrarea României în Schengen, partidul condus de cancelarul Karl Nehammer are pare de un mare eșec. În joc ar putea fi chiar și poziția sa și majoritatea în parlamentul regional.

Duminică, 29 ianuarie, austriecii au fost chemați la urne să-și aleagă un nou parlament de land în Austria Inferioară. O zi importantă pentru cancelarul Karl Nahammer și partidul său, ÖVP, care până acum și-a avut aici centrul puterii.

Doar că primele exit-polluri arată eșecul conservatorilor după ce au blocat intrarea României în Schengen. Karl Nehammer a crezut că va câștiga popularitatea în rândul populației prin acest vot, dar s-a înșelat. Poziția Austriei a fost dur criticată pe plan intern și extern, iar acum Nehammer riscă să plătească cu poziția sa.

Mai exact, exit-pollurile arată că scorul ÖVP a scăzut de la 49,6% la 39,7%. Iar adversarii lor, partidul de extremă dreapta, FPÖ, urcă însă la peste 25% din voturi, și devine al doilea cel mai mare partid din Austria Inferioară.

Dacă rezultatele rămân astfel până la numărarea finală a voturilor, înseamnă un mare eșec pentru Karl Nehammer. În primul rând, conservatorii conduși de el pierd majoritatea în parlamentul regional și rămân cu doar patru din cele nouă locuri ale guvernului din regiunea Austria Inferioară, față de șase câte a avut până acum.

Iar presa austriacă preconizează că dacă se va întâmpla așa, cancelarul va fi găsit principalul vinovat. El ar putea să-și piardă și funcția de conducere a partidului ÖVP.

Austria, acuzată că a blocat aderarea României în Schengen ca să câștige alegerile

Strategia ÖVP și a lui Nehammer a fost că va câștiga voturi dacă va ridica problema migrației ilegale în Austria. Iar ca să forțeze mâna alegătorilor, a blocat extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

Suspiciuni că aceasta ar fi fost strategia sa au venit și din partea politicienilor de la București. Cancelarul a crezut că va crește în sondaje, dar s-a întâmplat fix opusul.

Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac, și am văzut și reacțiile. (…) Nu, este un calcul pur politic – există niște alegeri în Austria în luna ianuarie, din analize și sondaje le-a reieșit că ar câștiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România și Bulgaria., a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro