Reclamă

În anul 1925, un misterios personaj pe nume Victor Lustig, cunoscut pentru eleganța sa, a reușit să înșele mai mulți afaceriști parizieni prin vânzarea iluzorie a Turnului Eiffel. Considerat una dintre cele mai mari escrocherii din istorie, Lustig a convins un negustor să achite o sumă considerabilă pentru un monument ce a devenit cel mai faimos simbol al Franței, relatează El Pais.

Privește cu interes structura impresionantă, nu pentru frumusețea ei, ci pentru cele aproximativ 7.300 de tone de fier care o compun. Lustig, presupusul „conte”, intenționa să valorifice fierul vechi din această structură, exploatând zvonurile despre demontarea iminentă a turnului, considerate atunci costisitoare pentru autorități după Primul Război Mondial.

Folosindu-se de farmecul său, abilitatea de a vorbi cinci limbi și o rețea de falsificatori de încredere, Lustig a disimulat un scenariu convingător. Cu documente falsificate, s-a prezentat ca oficial al Serviciului Național de Poștă și Telegraf, întinzând cursa către șase comercianți din domeniul metalurgiei. El le-a explicat că intenția guvernului ar fi să demonteze Turnul Eiffel pentru a-l vinde la fier vechi, totul fiind un secret de stat.

Tranzacția principală a avut loc între Lustig și afaceristul André Poisson, al cărui nume semnificativ a jucat un rol nefericit în context. Poisson, vrând să obțină profit, a plătit lui Lustig 70.000 de franci pentru drepturile iluzorii asupra turnului. După aceasta, Lustig a dispărut, știind că victima va păstra tăcerea de frica expunerii unui act de mită eșuat.

Încercând să repete succesul înșelătoriei, Lustig a revenit un an mai târziu la Paris, dar autoritățile, alertate deja, au făcut ca planul să eșueze. Ulterior, Lustig a continuat în Statele Unite aventurile sale ilicite, izbutind chiar și cu nume sonore precum Al Capone, și inventând dispozitive fictive precum „Cutia românească”.

A înșelat până și propriile reguli inventate pentru escroci, fiind trădat de iubita sa, Billy May, care l-a expus poliției după ce a descoperit infidelitatea sa. Capturat la New York în 1935, Lustig și-a petrecut ultimele zile în închisoare, murind în 1947.

Astfel, povestea contelui Victor Lustig rămâne una dintre cele mai fascinante și curajoase înșelătorii din istorie, cu un moment central de legendă în capitala Franței: vânzarea Turnului Eiffel.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro