Reclamă

Tensiunile dintre Belgrad și Priștina au crescut considerabil după ce autoritățile kosovare au ocupat clădiri ce găzduiau instituții sârbești în nordul Kosovo și au arestat mai mulți sârbi în ultimele 24 de ore, relatează agenția de presă croată HINA. Aceste evenimente au provocat eforturi diplomatice internaționale de a readuce ambele părți la negocieri pentru a discuta normalizarea relațiilor.

Autoritățile din Kosovo și-au justificat acțiunile prin necesitatea de a impune ordinea constituțională pe întregul său teritoriu, în timp ce Belgradul acuză premierul kosovar Albin Kurti că folosește represiunea pentru a expulza etnicii sârbi din Kosovo, potrivit Agerpres. La sfârșitul lunii august, Uniunea Europeană și Statele Unite și-au arătat preocuparea față de închiderea necoordonată, de către poliția kosovară, a unor sedii ale administrației locale paralele din nordul Kosovo, susținute de Belgrad, cerând Pristinei să evite acțiunile unilaterale, conform HINA.

În data de 6 septembrie, un grup de protestatari a inițiat blocarea parțială a punctului de trecere a frontierei Jarinje dintre Serbia și Kosovo. Protestatarii au afișat nouă cereri, inclusiv retragerea poliției kosovare din nordul Kosovo și redeschiderea instituțiilor sârbe închise în regiunea Rudnica.

Marți, reprezentantul special al UE pentru dialog, Miroslav Lajcak, a avut o întrevedere la Belgrad cu președintele sârb Aleksandr Vucic. Deși nu au fost emise comunicate oficiale după întâlnire, Lajcak a afirmat pe platforma X că Vucic „a exprimat preocupări puternice cu privire la situația sârbilor din Kosovo”.

Vucic s-a întâlnit separat cu ambasadorul american Christopher Hill și a anunțat ulterior că va comunica cetățenilor sârbi solicitările Serbiei ca răspuns la ceea ce a calificat drept un „atac brutal” asupra populației sârbe din Kosovo. În declarațiile sale, el l-a acuzat pe premierul kosovar de acțiuni „ilegale și criminale” și a criticat Europa și așa-numitul grup al celor cinci, format din SUA, Franța, Germania, Italia și Regatul Unit, pentru lipsa de măsuri reale.

„Serbia nu va permite persecutarea și pogromul populației sârbe”, a declarat Vucic, conform Tanjug. Președintele sârb a reafirmat disponibilitatea Belgradului de a continua dialogul cu Pristina și s-a declarat deschis să călătorească la Bruxelles pentru întâlniri viitoare cu Kurti. Tot el a mai spus că în octombrie vor fi prezentate propuneri „importante și cuprinzătoare” parlamentului sârb.

Conform RTS, legislatura americană Claudia Tenney a trimis o scrisoare secretarului de stat american, Antony Blinken, cerând clarificări privind măsurile pe care SUA le va lua pentru protejarea drepturilor sârbilor din Kosovo. În același timp, premierul kosovar Albin Kurti a vizitat regiunea Mitrovica, predominant sârbă, și a declarat că „oamenii vor dreptate, pace și securitate”, asigurând că guvernul său respectă aceste principii pentru toți locuitorii, fără discriminare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro